Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.08.2014.
13:25
Vestionline, Beta A

Donjeck: Deda i unuk žive u parku, kuću im stalno bombarduju

Istočnoukrajinskim gradom Donjeckom i jutros su odjekivale eksplozije, a prema saopštenju lokalnih zvaničnika granate su pogodile severo-zapadni deo grada, gde nije bilo žrtava. Veliki broj građana Donjecka pobegao je iz grada koji je svakodnevno na meti napada ukrajinske vojske i garde. Genadij Pred i njegov unuk Jevgenij nisu imali kuda, pa su iz svoje kuće pobegli u centralni gradski park. Kako Gendij kaže, tu bombe najmanje padaju.

Fotoreporter Rojtersa zatekao je u parku u centru grada Preda i njegovog unuka Jevgenija. Genadij nije bio raspoložen da objašnjava kako je završio sam sa unukom, ali je ispričao da je bio primoran da se iseli iz svoje kuće u predgrađu Donjecka, jer se nalazi u zoni koja je pod stalnim napadom Ukrajinaca.

Deka i unuk su u parku podigli šator, napravili ognjište na kojem kuvaju hranu, po granama suše peškire i ostali veš, a mali Jevgenij ima mesta za igranje do mile volje. Međutim, ovo nije nikakva idila, oni žive u gradu u kojem svakodnevno ljudi ginu, a park može da im bude skrovište dok toplo vreme bude dozvoljavalo spavanje pod vedrim nebom.

Od jutros nema izveštaja o novim žrtvama, mada su se oko šest sati po lokalnom vremenu u više delova Donjecka čule jake eksplozije, javio je izveštač agencije Frans pres, a lokalni zvaničnici su saopštili da nijedna stambena zgrada nije pogođena i da nema izveštaja o žrtvama.

Visoki ukrajinski zvaničniik Valerij Čali sinoć je za državnu televiziju rekao da je Rusija nameravala da vojno interveniše u Ukrajini i to pod izgovorom slanja humanitarnih trupa.

"Veliki konvoj sa ruskim vozilima i vojnicima krenuo je prema ukrajinskoj granici... Humanitarni konvoj trebalo je da uđe na ukrajinsku teritoriju, i očigledno je da je cilj bio da se isprovocira konflikt" rekao je Čali.

On je dodao da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko napredovanje konvoja zaustavio diplomatskim putem, pošto je telefonom razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Osim toga, naveo je Čali, ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, koji je dao garancije da će konvoj biti zaustavljen.

Ofanziva ukrajinskih snaga koncentrisana je pre svega na uporišta proruskih separatista na istoku Ukrajine, posebno na Donjeck, gde su sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjeninika intenzivirani u poslednje vreme.

POVEZANE VESTI

Subota 09.08.2014. 15:53
A evo i o tome koliko americki narod postuje svog klempavog predsednika Obamu: http://www.24sata.hr/svijet/amerikanci-predsjednikom-ukrasavaju-svoje-pisoare-372588
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online