Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.04.2010.
14:34 >> 19:13h
Tanjug A

Pakistan: Talibani napali američku ambasadu

Najmanje osmoro ljudi, među kojima i trojica islamističkih ekstremista, poginulo je danas u terorističkom napadu na američki konzulat u gradu Pešavaru, na severozapadu Pakistana, za koji su odgovornost preuzeli talibani.

Zvaničnik pakistanske obaveštajne službe opisao je ovaj događaj kao dobro isplaniran samoubilački napad, a američka ambasada saopštila je da napad pokazuje da su ekstremisti očajni i spremni na sve.

Bela kuća zabrinuta

Portparol Bele kuće Robert Gibs je izrazio veliku zabrinutost zbog ovog napada, u kome niko od članova misije SAD nije povređen.


"Snažno osuđujemo nasilje i napad", rekao je Gibs novinarima, prenele su agencije.
Nešto ranije, američka ambasada u Islamabadu je saopštila da su među ubijenima i dvojica pakistanskih čuvara, dok ih je nekoliko ranjeno.


"U koordinisanom napadu učestvovali su vozilo kojim je upravljao bombas samoubica i grupa terorista, koji su pokušali da uđu u zgradu naoružani raketnim bacačima i automatskim oružjem", navodi se u saopštenju ambasade.


"U koordinisanom napadu učestvovali su vozilo kojim je upravljao bombas samoubica i grupa terorista koji su pokušali da uđu u zgradu naoružani raketnim bacačima i automatskim oružjem", navodi se u saopštenju ambasade i dodaje da su među ubijenima i dvojica pakistanskih čuvara, dok ih je nekoliko povređeno.


U napadu nije povređen nijedan član američkog osoblja misije, prenele su agencije.


Ranije danas, policija je saopštila da je broj žrtava u prethodnom samoubilačkom napadu u Timergarahu, samo nekoliko sati pre onog u Pešavaru, porastao na 41, dok je oko 80 ljudi ranjeno.


Predsednik susednog Avganistana Hamid Karzai, danas je oštro osudio seriju napada u Pakistanu, prenela je ANSA.


U zvaničnom saopštenju o samoubilačkom napadu u Timergarahu, izvršenom na ulazu u zgradu u kojoj se održavao sastanak paštunske Nacionalističke partije Avami, Karzai je rekao da su "oni koji su učestvovali u ovoj akciji, isti oni koji su već godinama krivci za gubitke života nedužnih u Avganistanu".


U istom saopštenju, Karzai je oštro osudio i napad na američki konzulat.Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv u Timergarahu, u Severozapadnoj pograničnoj provinciji, na ulazu u zgradu u kojoj se održavao sastanak paštunske Nacionalističke partije Avami (ANP). Timergarah je 80 kilometara severoistočno od Pešavara.

ANP, koja je na čelu vladajuće koalicije u Severozapadnoj pograničnoj provinciji, i ranije je bila meta napada ekstremista.Neki od napadača su, prema tvrdnjama očevidaca, bili naoružani raketnim bacačima, a čula se i paljba iz automatskog oružja. S mesta napada uzdizao se gust crn dim.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online