Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.07.2014.
02:34
Vesti A

Deca rađaju, život na kocki

Svake godine, 14 miliona devojčica, neke stare svega deset godina, bivaju prisiljene na udaju. Šokantna istina je da se ovo dešava i u Australiji, gde postoje saznanja o 240 brakova sa maloletnicama.

Svake godine, 14 miliona devojčica, neke stare svega deset godina, bivaju prisiljene na udaju (Foto: Ilustracija)
 

Novi izveštaj o dečjim brakovima u indo-pacifičkom regionu pokazuje da se na tom području svakog dana uda skoro 39.000 devojaka ispod 18 godina starosti. Autor izveštaja je organizacija Plan internešenel Australija i njen šef Jan Višart kaže da je problem najprisutniji u područjima koja su ekstremno siromašna, ali da Australijanci ne treba naivno da veruju da se ne dešava i u njihovoj zemlji.


- Definitivno se dešava i ovde. Često se devojčice za brakove odvode u inostranstvo, mogu se ili ne moraju odmah vratiti. Neke se vrate niz godina kasnije, izjavio je on za "Njuz korp". - Nastavnici će najčešće izvestiti da se devojčica jednostavno nije vratila u školu posle raspusta i vrlo je teško da se ustanovi zašto, ona je jednostavno nestala.


On kaže da je broj slučajeva u Australiji nejasan, ali da je Centar za zakonsku zaštitu dece i mladih identifikovao 250 dečjih brakova, dok je Zdravstvena služba za žene imigrante u NSW izvestila o 60 devojčica - nevesta.

Sveprisutan problem

Višart kaže da je problem dečjih brakova sveprisutan. U Bangladešu se procenjuje da se 65 odsto devojaka uda pre 18 godina. U Indiji je to 47 procenata, a u Nepalu i Avganistanu 41, odnosno 40 posto.

- Mislim da je to strašno za svako dete. Šokantno je kad se razmišlja da se to dešava u našem modernom društvu, ali kada razmišljate o faktorima zbog čega je tako, onda shvatate da jeste, to je ovde prisutno. Ima roditelja sa i dalje veoma snažnim stereotipima prema svojim devojčicama, i ima roditelja koji i dalje misle da se deca poseduju, više ili manje, kao predmeti. I ta dva uverenja vode roditelje na donošenje takvih odluka. Oni često veruju da postupaju u najboljem interesu tih mladih devojaka. Oni često veruju da je to najbolje rešenje za njihovu kćerku, zaštita za njih od onoga što oni vide kao propast - da će biti preliberalne, prozapadno vaspitane.


Jednom kad se devojčice udaju, napuštaju školu, bivaju prisiljene da rađaju u nezrelim godinama, često su žrtve nasilja u porodici i mahom ostaju zarobljene u beskonačnom krugu siromaštva.


- Ostaju posledice po njihovo zdravlje. Mnoge od njih su zatrudnele pre nego što su njihova tela zaista bila spremna da podnesu trudnoću. Obično pre 20. godine već imaju troje ili četvoro dece i više pobačaja. To nije samo rizik za zdravlje, već i za život.

 

Muž spalio knjige

Izveštaj, napravljen u saradnji sa organizacijom Antislejveri Australija sadrži i priču o 14-godišnjoj Eliji, koju su roditelji udali van Australije za starijeg čoveka. Kada je pokušala da nastavi školovanje posle venčanja, muž joj je spalio knjige i prisilio da prekine s nastavom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online