Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Ponedeljak 07.07.2014.
11:34
Beta A

Ruska vojska učestvovala na rok festivalu

Tri dana rok-muzike najpopularnije ruske grupe, oko 150 hiljada posetilaca uz more šatora pomešanih s tenkovima i drugim oklopnim vozilima, protivraketnim naoružanjem - tako je ove godine izgledao najveći ruski rok-festival Našestvije (Najezda) u Tverskoj oblasti, oko 120 kilometara od Moskve.

Vojska je uvek uz svoje građane i građanke
 

Vojska sa naoružanjem pojavila se na ovom tradicionalnom festivalu na ideju Ministarstva odbrane. "Akcija 'Zajedno smo snaga' je patriotska: vojska treba da se približi narodu, narod treba da vidi koje naoružanje ona poseduje, da se njome ponosi. Momci treba da žele da služe vojsku, a devojke da požele da se udaju za njih", objašnjava Dmitrij Žuravljov iz Ministarstva odbrane.

U pauzama nastupa posetioci su mogli da se penju na oklopna vozila, da se slikaju s padobrancima. Mogli su i da "pucaju" u interaktivnom 3D formatu iz oružja kao pravo – iz automatskih i snajperskih puški, ručnih minobacača, i da gledaju sovjetske vojno-patriotske filmove, kao i da se upišu u vojsku po ugovoru.

Organizatori su želeli da dovezu i raketni sistem "Topolj-M", ali su odustali, kako kažu: da "ne bi suviše iritirali Amerikance".

"U Rusiji postoji talas rasta patriotizma. Narod se više interesuje za vojnu tematiku, otuda i vojska na rok festivalu", kaže Žuravljov.

Građani oduševljeni prisustvom vojnika
 

Ali, ne misle svi da je tenkovima i vojsci mesto na festivalu. "Ja sam služio vojsku, ali ne shvatam šta će ovde ovo naoružanje. Ono asocira na rat, a mi smo ovde došli zbog rok-muzike", kaže Kiril Nikolajev.

Solista grupe DDT Jurij Ševčuk poručio je sa scene "Ne ratu!", ali je publika na to odgovorila povicima "Rusija, Rusija!". Otpevao je antiratnu pesmu "Ne pucaj", a iza scene rekao novinarima da je protiv svakog rata i da je šokiran ratom u Ukrajini. I on kaže da naoružanju nema mesta na festivalu.

"Mi smo protiv rata u Ukrajini, podržite nas, molim vas!", poručila je sa scene Vika iz grupe Lumen.

Dok je pržio rok nebo su parali ruski migovi
 

Da bi patriotski ton bio još snažniji, festival je i otvorio, i zatvorio orkestar vojno-muzičke akademije, a poslednjeg dana festivala nad publikom je nastupilo pet aviona-lovaca.

"Tema patriotizma se tesno prepliće sa osnovnom idejom festivala Našestvije: ovde je ruska muzika, atmosfera ujedinjenja i prijateljstva celog naroda. Oružane snage su neodvojivi deo naše velike države", poručilo je Ministarstvo odbrane.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.07.2014. 11:41
Западњачка антикултура.
Ponedeljak 07.07.2014. 11:46
I oni su zarazeni satanizmom.taj rok, hevi, rep, rejv, tehno, hard rok, raga, hi-hop idr sve bi to zabranio, jer je to muzika od necastivnika. svirala bi se samo klasicna muzika i tradicionalni folklor.Centar okupljanja necastivnika i njegovih sledbenina je egzit ns...otpad, skart, sljam i dr evrope i sveta se okupi tu....bodu se smrcu i sljokaju.....pihhh leglo zaraze.
Ponedeljak 07.07.2014. 12:06
A kako ste vi branili Srbe van Srbije u 20. vijeku? Bolje pogledajte šta rade Arbanasi po Beogradu, da ne govorim o Kosmetu. Putin vodi odgovornu politiku i ne nasjeda na plan Zapada. Direktna vojna akcija bi bila štetna za ruski ekonomski interes, ali se zato vodi borba specijalnim snagama. Ruski vojnici ruše ukrajinske avione i uništavaju tenkove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online