Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 04.07.2014.
17:03
Srna A

Rusko "njet": Gasprom izbacuje dolar!

Najveća ruska energetska kompanija "Gazpromnjeft" potpisala je ugovor sa svojim klijentima o prelasku sa dolara na evro (u tranziciji na rublju) kod plaćanja u gotovini. Kako navode ruski mediji, uprkos pritiscima Vol strita, ali i političkih centara, devet od deset potrošača nafte i plina "Gazproma" kroz sledećih 30 godina pristaju na plaćanje u evrima.

Foto: Ilustracija

Analitičari navode da je ovo posledica velikog ugovora "Gazproma" sa Kinom za 30-godišnju isporuku energentara u vrednosti od 400 milijardi i geopolitičkog zaokreta Rusije prema Kini i Istoku, posle ukrajnske krize.

Pod pritiscima i pretnjama za nacionalnu bezbednost, Rusija i Kina zaboravile su na ideološke i kulturne razlike i još zaključile dogovor sa Indijom. Na taj način srušen je osnovni postulat geokolonijalne politike: tajna kontrole Azije i Evroazije uvek se svodila na izazivanje rivalstva između Indije, Kine i Rusije. Sistem - zavadi pa vladaj.

Analitičati podsećaju da je do sada svako ko je tražio alternativu dolaru, kao sistemu, nailazio na ogroman otpor. Svako ko se usudi da ospori hegemoniju dolara - postaje meta napada. Dobar primer su Irak, Libija i Iran.

Stiže "Snaga Sibira"

Tadašnji libijski lider Moamer Gadafi započeo je premeštanje trgovine gasom i naftom Libije u arapske valute pokrivene zlatom. Usledio je odgovor - avio napadi.

I Teheran je želio da napusti dolar, ali je morao da popusti da ne bi ušao u rat.

Prelazak na nacionalne valute u finansijskim transakcijama između zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) garantovaće priličnu nezavisnost od SAD i Zapada.

Analitičari smatraju da i u Evropi postoji interes za prekidanje dominacije dolara, ali predviđaju da će to biti dug i bolan proces.

POVEZANE VESTI

Petak 04.07.2014. 18:17
Srecan vam dan nezavisnosti stoko
Petak 04.07.2014. 17:59
Ekonomski poraz AMERIKE je najveća vest vjerovatno u ovom VEKU od sjutra više ništa neće biti isto a za jedan mjesec dolar će biti gori od dinara.
Petak 04.07.2014. 20:10
Puno ne komentarišem,ali ovo je kraj manipulacije sa celim svetom koji traje već 2000 godina a započeo je Rim nastavio Vatikan,a onda razni bankari (Rotšild,Rokfeler,Dipon,Morgan itd) za one koji ne znaju u petak 13.06.2014 je smrtno nastradao unuk Rokfelera u avionskoj nesreći koja izgleda nije bila nesreća ali upozorenje kako će završiti mnogi koji ne žele da shvate da je kraj,i ako će to trajati sledećih 10-15 godina,rezultat je važan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online