Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.07.2014.
19:52
Telegraf A

Otac je oteo, testirao nevinost, pa udao za rođaka

Raniju Farah iz Australije kada je imala samo 13 godina otela je očeva porodica iz Sirije, da bi je posle mučenja prisilili na brak sa starijim rođakom.

Uplakana Ranija Farah priseća se ružne prošlosti
 

Pakao ove mlade žene, koji je trajao 5 godina, počeo je kada je sa bratom trebalo da krene na dugo očekivano putovanje u Egipat, ali je na kraju završila kao maloletna mlada. Ona je ispričala da je planirala samoubistvo, ukoliko ne pobegne za 18. rođendan.

"Tamo sam sve vreme bila u depresiji. Mislila sam samo na povratak u Australiju", rekla je Ranija.

Ćerka Sirijca i Australijanke bila je prisilno udata za rođaka kojeg nikada ranije nije srela, a kada su je oteli iz Egipta, odveli su je u glavni grad Sirije i pretukli. Majka Farahove je pre 20 godina napustila svog muža zbog nasilja, a za ćerkinu otmicu je znala, ali joj je tokom telefonskih razgovora govorila da sebi ne može da priušti da je vrati u Australiju.

Kada je Ranija došla u Damask testirano joj je devičanstvo, pošto je njen otac smatrao da je bila pod lošim uticajem jer je u sedmom razredu počela da puši i razgovara s dečacima.

"Hteli su da provere da li sam nevina, a rekli su mi da to moraju da urade zbog upisa u školu", ispričala je Ranija. Iako su testovi pokazali da je devica, njen otac i brat su je istukli.

"Tamo je skoro normalno da ubiju ćerku ako nije devica", rekla je Ranija, koja je opisala oca kao "najzlobniju osobu koju možete da upoznate". Dok je boravila u novom domu, isključila je emocije i živela kako je njena porodica želela, ali je sve vreme planirala bekstvo i povratak u Australiju.

"Radila sam sve što su tražili. Naučila sam da se molim i postim tokom Ramazana", kaže Ranija.

Rođak za kojeg su je udali bio je u ranim tridesetim, a uvek je izbegavala da ga gleda u oči i kaže da nikada nije pričala s njim.

"Imali smo proslavu za verdbu, poklanjali su mi zlato, ali ništa nisam osećala jer sam već planirala beg", kaže Ranija. 

Cilj joj je bio da 18 rođendan proslavi u Australiji. U tome joj je pomagala i britanska ambasada. Jedan njen komšija, koji je bio njenih godina, dao joj je broj ambasade, ali je morala da čeka 18. rođendan kako bi zakonski mogli da joj pruže pomoć. Kada je postala punoletna, rečeno joj je da će je u obližnjem hotelu sačekati jedna žena. Tako se jedne noći išunjala iz kuće dok je njena baka spavala posle jutarnje molitve, pa je uskočila u taksi.

"Da nisam pobegla, ubila bih se taj dan", kaže ova nesrećna žena.

U hotelu se našla sa osobom koja ju je čekala, a potom je uz pratnju dva telohranitelja otputovala do jordanske granice. Posle napetih razgovora sa sirijskim carinikom, najzad je puštena. Sada je konačno mogla da se vrati u Australiju.

Kaže da sa majkom i porodicom u Australiji nikada nije razgovarala o vremenu provedenom u Siriji. Uprkos tome što više nije tamo, još se boji da je otac ne pronađe.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online