Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 23.06.2014.
19:49
Politika A

EU: Rusi, prestanite da snabdevate proruse oružjem!

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Luksemburgu podržali mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka za rešavanje krize u Ukrajini, pozvali sve strane da poštuju prekid vatre, a od Rusije zatražili da prestane da snabdeva oružjem proruse na istoku zemlje i utiče na njih da polože oružje.

EU podržava Porošenkov plan za rešavanje krize u Ukrajini: Ketrin Ešton
 

Ministri inostranih poslova EU su poručili da "Moskva treba da stavi van snage dozvolu Saveta ruske federacije za korišćenje ruskih snaga na ukrajinskom tlu" i povuče trupe iz oblasti uz ukrajinsku granicu.

U zaključcima zasedanja je istaknuto uverenje da će sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini EU-Ukrajina, koji treba da bude potpisan 27.juna u Briselu, "dati podstrek za političke i ekonomske reforme, modernizaciju, jačanje vladavine zakona i ekonomskog rasta".

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je novinarima rekla da se o tom sporazumu vode tehnički razgovori EU, Ukrajine i Rusije, a da će biti razgovora i u političkoj ravni.

U saopštenju ministara EU je rečeno da se to čini da bi se "razvejale sumnje" Moskve oko nekih posledica tog sporazuma, a izvori EU su naglasili da je cilj da taj sporazum bude otvoren za slobodnu trgovinu i sa Rusijom i ostalim članicama Zajednice nezavisnih država.

"EU podstiče ukrajinske vlasti da nastave reforme, uključujući ustavne i reforme za decentralizaciju", navodi se u zaključcima zasedanja, i naglašava suštinska važnost suzbijanja korupcije i poboljšanja uslova poslovanja.

"Ti napori moraju biti ostvareni kroz nacionalni dijalog u kojem će učestvovati sve snage", poručili su ministri EU.

Ministri inostranih poslova EU su takođe odlučili da u Ukrajinu upute evropsku civilnu misiju koja će vlastima u Kijevu savetima i obukom pomoći da preurede policiju, bezbednosne snage i sektor vladavine zakona.

U zaključcima je "strogo osuđeno nezakonito prisajedinjenje Krima i Sevastopolja" Rusiji i saopšteno da se zabranjuje uvoz proizvoda s Krima i iz Sevastopolja u EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.06.2014. 19:54
ovoj treba jedan ruski karasnjikov.
Ponedeljak 23.06.2014. 21:08
Estonova prestani da plasis malu decu,gaborko jedna, buahahahahahaha buahahahahahaha.
Ponedeljak 23.06.2014. 21:02
Ештон а зашто сте ви снабдевали оружјем шиптаре,муслимане и хрвате.Ештон зашто си признала да је Косово Република а сада не желиш да источна Украјина буде Република.Кетрин закон мора за све народе да важи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online