Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 19.06.2014.
09:03
Z. Mirković - Vesti A

Predsednik Austrije: Beč kriv za Veliki rat

Predsednik Austrije Hajnc Fišer ocenio je juče, na skupu posvećenom stogodišnjici od početka Prvog svetskog rata i smrti dobitnice Nobelove nagrade za mir Berte fon Sutner, da Austrougarska monarhija ima značajan udeo u odgovornosti za izbijanje Velikog rata i naglasio da su rane tog doba, iz ugla Austrije, zaceljene.

Hajnc Fišer priznao krivicu Austrougarske
 

- Mislim da mogu da kažem da je Austrija naučila iz istorije - kazao je Fišer u svom govoru u Nacionalnoj biblioteci u Beču.


On je s tim u vezi konkretno ukazao na dokaze o izvučenim poukama iz prošlosti, naglašavajući sadašnju neutralnost, članstvo u Evropskoj uniji, kao i učešće austrijskih vojnika u brojnim mirovnim misijama UN širom sveta. Sve to je, kako je istakao Fišer, izraz činjenice da se Austrija trudi da bude u službi mira među narodima i ljudima, i to ne samo na rečima.
 

Briselski greh prema Ukrajini

U svom govoru Fišer se osvrnuo i na aktuelnu krizu u Ukrajini, rekavši da je pogrešno da zemlja, kao što je ova, bude stavljena pred izbor ili EU ili Rusija.


- Bolje bi bilo imati dobre i fer odnose u oba pravca - istakao je šef austrijske države.

Hajnc Fišer je podvukao da bez mira nema ničeg i da bi "kompas u polju tenzija između mira i rata trebalo uvek da bude usmeren na miroljubivo rešavanje problema". On se izjasnio za dugoročnu mirovnu politiku, koja bi se posvetila korenima i uzrocima rata.


- Ne smatram se pacifistom u tradicionalnom smislu reči, već sam privržen kombinaciji mirovne politike i odbrane zemlje - objasnio je austrijski predsednik.
 

U vezi s pitanjem krivice za izbijanje Prvog svetskog rata, on je ukazao na atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, ali i "fatalni ultimatum" Beča Srbiji.


- Istina je da Austrougarska monarhija snosi značajan udeo odgovornosti za izbijanje Prvog svetskog rata - podvukao je predsednik Austrije dodajući da su danas odnosi nekadašnjih strana u ratu i prema zemljama zapadnog Balkana izvrsni i bez predrasuda.


- Iz ugla Austrije su rane tog doba zaceljene - poručio je Fišer.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.06.2014. 09:30
Glas razuma....
Četvrtak 19.06.2014. 09:35
Шта ли ће саад рећи они квази историчари који су задњих годину дана упорно пљували како по Гаврилу Принципу, тако и по Краљевини Србији?
Četvrtak 19.06.2014. 09:40
Au, pa nemojte tako. Pa Srbiju Englezi vec vise od jednog veka uce kako su nam Austrijanci i Nemci najljuci neprijatelji i pumpaju nas na njih, a sad ispade da neprijatelj priznaje krivicu a saveznik nas naziva krivcem. Nesto tu ne valja. Neko ce pomisliti da je cudo da nas kraj takve saveznicke politike ima i ovih sedam miliona. Ne zamerite matorom ako gresi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online