Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 03.06.2014.
13:45
Beta A

NATO: Političko rešenje za Ukrajinu ako se Rusi povuku

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je u utorak u Briselu, da se ukrajinska kriza može dugoročno i postojano rešiti jedino političkim i diplomatskim putem i da Atlatnski savez ne razmatra bilo kakve vojne poteze.

Rusija podržava bande na istoku Ukrajine: Anders Fog Rasmusen
 

Naglasio je, međutim, da "prvi veoma važan korak u tom cilju mora biti da Rusija potpuno povuče trupe s granice" kao i da Moskva obustavi podršku, kako je rekao, "naoružanim bandama na istoku Ukrajine koje tamo ilegalno drže vladine objekte i kao taoce posmatrače OEBS-a".

Rasmusen je na početku dvodnevnog zasedanja ministara odbrane NATO, predočio da je nužno i da "Rusija poštuje svoje međunarodne obaveze", a međunarodnu zajednicu je pozvao da, istovremeno, pomogne Ukrajini da poboljša svoju ekonomsku situaciju.

Čelnik Atlantskog saveza je naglasio i da je "aneksija Krima od strane Rusije ilegalna" da je "NATO neće priznati", da "Krim i dalje smatra delom Ukrajine" i pozvao Rusiju da "Krim vrati Ukrajini".

Pročitajte još:

* SAD: Rusi su isprovocirali NATO

* "Ruske trupe postepeno se povlače"
* "Rusiji se ne može verovati"

Rasmusen je posle jučerašnjeg zasedanja Saveta NATO-Rusija, koji je sveden na ravan ambasadora, grupi ruskih novinara izjavio da "NATO nije pretnja Rusiji".

"Mi želimo da popravimo atmosferu, ali da bi se to postiglo Rusija mora pokazati da je spremna da odigra ista pravila igre kao druga strana", dodao je on, zatraživši od Moskve da poštuje ishod ukrajinskih predsedničkih izbora i da uspostavi konstruktivne odnose s novim predsednikom u Kijevu.

Po rečima čelnika Atlantskog saveza, "Rusija je pretila svojim susedima, koristila silu protiv njih, nije poštovala teritorijalnu celovitost ili političku nezavisnost drugih zemalja".

NATO, kako je naglasio Rasmusen, čvrsto podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu celovitost Ukrajine i "njeno pravo da odabere svoj put za budućnost". Ministri odbrane NATO na dvodnevnom sastanku razmatraju buduće prisustvo u Avganistanu posle povlačenja borbenih trupa u toj zemlji, jačanje kolektivne odbrane, pripremu za samit u septembru i snaženje veza sa SAD.

Prvi dan zasedanja je posvećen "širim i dugoročnim koracima koje sa stanovišta kolektivne odbrane (NATO) nalažu ilegalne akcije Rusije u Ukrajini", uključujući "sposobnosti NATO snaga za brzo uzvraćanje, veće usredsređenje na specijalne snage, odbranu od sajber napada i podizanje ravni vežbi i manevara".

Ministri odbrane NATO će razgovarati i sa kolegama iz Ukrajine i Gruzije

POVEZANE VESTI

Utorak 03.06.2014. 13:46
Ovaj pas i njegova pascat su odvezana sa lanca a kamenje je u lancima..........pustijo ih sotone da terorisu svet.......
Utorak 03.06.2014. 14:06
Вратите нам ви фашистичке свиње наше Косово и Метохију!
Utorak 03.06.2014. 14:09
Zapadu je ostalo još da laju a to i čine nego na žalost ginu ludi i Rusija mora hitno da protjera sve Fašiste iz Ukrajine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online