Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 05.04.2014.
16:39
Srna A

"Rusija će ekonomski da uništi Ukrajinu"

Ministri spoljnih poslova država članica EU upozorili su danas Rusiju na opasnost od ekonomskog uništenja Ukrajine jer je za 80 odsto povećala cenu ruskog gasa.

Foto: Ilustracija
 

"Rusiji nije u interesu da uništava Ukrajinu ekonomskim i političkim planovima", ocenio je njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, na marginama neformalnog sastanka sa kolegama iz EU u Atini.

Štajnmajer je precizirao da Rusija igra važnu ulogu jer ekonomska stabilizacija Ukrajine zavisi delimično od cena energije kojom Moskva snabdeva Kijev. "Zato treba da vodimo dijalog sa Rusijom, čak i ako se ne slažemo", dodao je nemački ministar, čiju je zabrinutost podelilo više njegovih kolega u Atini.

Rusija je ove sedmice bivšoj sovjetskoj republici povećala cenu gasa za 1.000 matara kubnih sa 268 na 485 dolara, što je najviša cena u Evropi. Ukrajinski privremeni premijer Arsenij Jacenjuk osudio je ovu "političku" odluku koja "ima za cilj uništenje ekonomskih i socijalnih temelja zemlje".

Predsednik ruske kompanije "Gasprom" Aleksej Miler zatražio je danas od Ukrajine da vrati 11,4 milijarde dolara, koliko iznosi ukupna ušteda Ukrajine zahvaljujući popustu koji je imala na ruski gas tokom protekle četiri godine u zamenu za najam pomorske baze na Krimu.

Nakon neformalnog sastanka u Atini, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ponovo je pozvala Moskvu da se angažuje na deesakalaciji situacije u Ukrajini. Eštonova je ponovila da je EU spremna da uvede nove sankcije Rusiji, posebno ekonomske, ukoliko se kriza pogorša.

POVEZANE VESTI

Subota 05.04.2014. 16:57
Ha ha ha ha sta je sad. Hoce gas a nece da plate jel se to moze u EU za mufte grijati. Koliko znam u liberalnom kapitalizmu cijenu formira potraznja. Ako nisu u stanju da plate neka gospoda stave Ukrajinu na prodaju. Njemacka je predlagala Grcima da prodaju ostrva. Neka sada predloze Ukrajini da prodaje teritoriju zar nije isto? Ako mogu predloziti Grcima neka predloze Klicku i njegovoj praznogolavoj bagri. Bas me vesele ove EU vijesti tipa "kuku joj Klicko moj" ha ha ha.
Subota 05.04.2014. 17:42
EU je izgubila kompas i ne zna gdje udara !! Rusija je navodno pod sankcijama EU, koja čak vrši pritisak i na Srbiju da se pridruži " zajedničkom stavu "..! Zatim upozoravaju Rusiju da postoji opasnost od ekonomskog uništenja Ukrajine...! I naravno, ko drugi nego njemački ministar vanjskih poslova priča šta je u interesu Rusije, a šta ne i on bi rado da odredjuje cijenu ruskog gasa Ukrajini, a i EU...!? Naravno i dalje prijete pooštravanjem sankcija ! Izgleda da su navikli sa maltretiranjem Srbije, gdje im je svaki zahtjev ispunjen, pa su sada u nekakvom čudu što ih Rusi uopšte ne doživljvaju !
Subota 05.04.2014. 16:53
Sad ce ponovo kao i u doba Juscenka da se pojave price o ruskom genocidu-gladi koju su ustvari stvorili boljsevici od kojih su najvise bili svi drugi sem Rusa -asocijacija Srbi. Zanimljivo da je kao i u Srba -komunizam vezan za Ruse, a najvise stradavaju Rusi i Srbi od istog; obican narod, crkva itd.itd. Dobro je da se i ta prica zavrsi porazom zapada, pre konacnog ujedinjenja. Pokazati brojke i zrtve.....slike govore vise od reci.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online