Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.04.2014.
12:42
B. Božin - Vesti A

Plata kao Merkelina, a štrajkuju

U sredu je počeo najveći štrajk u istoriji nemačkog aviokoncerna Lufthanza. Oko 5.400 pilota stupilo je u trodnevnu obustavu rada kojom će biti pogođeno 4.000 letova i 425.000 putnika.

Paralisali kompaniju: Štrajk pilota Lufthanze 


Kako je bez pilota praktično nemoguć vazdušni saobraćaj, ovaj aviokoncern, koji zapošljava više od 100.000 radnika, moraće da obustavi kompletan proces rada. Veće gužve i apsolutni haos širom zemlje su ipak izbegnuti jer je štrajk unapred najavljen i putnici su mogli da se koliko-toliko preusmere na alternativne prevoze.

Konkurencija profitira

U međuvremenu su druge kompanije čiji piloti ne štrajkuju, ponudile 500 letova između srede i petka. Mnogi putnici su se preorijentisali na železnicu. Konkurenti , kao što je Er Berlin, imaju prednosti od štrajka, jer Lufthanza upućuje putnike na njih i mora za to da preuzme kompletne troškove. Za letove unutar zemlje putnici mogu da kao zamenu koriste nemačku železnicu, a kupljene karte je dovoljno da zamene na internetu ili na automatima Lufthanze. Ako za to nemaju vremena, moći će da kupe novu kartu i da im se ona refundira. Planirano je da štrajk Lufthanze traje do petka u ponoć, a za Uskrs nisu najavljene obustave rada.

U tarifnom štrajku sindikat kopilota (VC) se u prvom redu traži obezbeđenje njihovih članova u starosti. Oni to obrazlažu činjenicom da piloti u slučaju nesposobnosti ili bolesti ostaju bez sigurnosti u zaradama. Sindikat zahteva da piloti mogu da se penzionišu sa 55 godina, dok poslovodstvo želi da podigne tu starosnu granicu na 63 godine. Piloti su postavili uslov da, dok ne dostignu zakonsku penzijsku granicu, dobijaju do 60 odsto od poslednje plate. U samom vrhu to bi moglo da iznosi i do 124.000 evra godišnje.


Ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint je opomenuo da svaki novi dan štrajka ograničava mobilnost stotine hiljada ljudi i da je brzo rešenje u interesu svih strana u tarifnom konfliktu.


U nemačkoj političkoj javnosti ima malo razumevanja za štrajk pilota koji ionako odlično zarađuju. Zamenik šefa frakcije Unije Mihael Fuks ocenio je štrajk neodgovornim jer dovodi Lufthanzu u ozbiljne probleme, a pola miliona putnika stavlja u položaj taoca.


- Za ljude, od kojih neki zarađuju isto koliko i kancelarka, imam malo razumevanja - izjavio je Fuks. Evropski najveći autoprevoznik, prema procenama nekih eksperata, moraće da u slučaju potpune obustave rada računa sa dnevnom štetom između 30 i 40 miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online