Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 01.04.2014.
15:16
Srna A

Ruski kompjuteri (sve kineski delovi) sakrili planove oko Krima

Američki obaveštajci nisu imali pravovremene informacije iz Moskve o onome što će se događati oko Krima, a ključnu ulogu u zaštiti ruskih podataka odigrali su kompjuteri "Obruč", koje proizvodi ruska kompanija RNT - tvrde obaveštajni eksperti.

Američki špijuni pali na ispitu sa situacijom oko Krima zbog superiornih ruskih sokoćala
 


Ovi kompjuteri ne mogu se nazvati potpuno ruskim, jer su svi delovi iz Kine, ali su Rusi brižljivo proverili da li u njima ima prisluškivača i ostalih komponenti pomoću kojih informacije mogu da budu ukradene i predate naručiocu - špijunu.


Svaki kompjuter ima sertifikat bezbednosti, kako bi na njemu mogli da se obrađuju tajni državni podaci.


Uređaji su opremljeni domaćim operacionim sustemom, čije je jezgro "Linuks", ali ozbiljno prerađen prema zahtevima ruske centralne obavještajne službe - FSB.


Kako piše "Vol Strit Žurnal", u Vašingtonu ne mogu da shvate zašto nisu imali sve podatke. Neuspeh obaveštajaca izazvao je burne sporove u američkom establišmentu.

Snouden, kuriri... možda i golubovi?

Deo činovnika veruje da je Rusima pomogao Edvard Snouden svojim poznavanjem metoda sakupljanja informacija u specijalnim službama SAD. Drugi tvrde da Rusi umesto eketronskih koriste starinske metode i da šalju naredbe po kuririma.


Ruski mediji navode da je istina negde na sredini. I Moskva i Vašington koriste kurire, ali u tehničkom pogledu Rusija se ispostavila spremnijom nego što su na Zapadu očekivali. A možda se neko dosetio pa koristio i golubove za prenos podataka?


Na pretnje Zapada sankcijama, Rusi odgovaraju da su spremni da odustanu od softvera i hardvera iz SAD. Osim Amerike, postoji i jugoistična Azija, koja već 20 godina prati kurs tehničke samostalnosti. Tamo mogu da se nađu analozi svih američkih proizvoda.


Što se tiče američke obaveštajne službe, ona je sada oprezna. Specijalne službe priznaju da im je teško da ocene namjere ruskog predsednika Vladimira Putina.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.04.2014. 15:22
Па Амери потцењујете све и сваког око себе па је и ред да због тога добијете по носу у свом шпијунирању ради чистог лоповлука и неофеудализма за који се борите. Изгледа да Русија и Кина нису ваша прћија као Немачка Ангеле Меркел где шпијунирате слободно сваког, ко Велики Брат у Орвеловој 84.
Utorak 01.04.2014. 15:56
Ma div od papira moze da se pobedi. Upravo histerija koju su pokazali oko Krima govori o njihovoj nesposobnosti ili o dogovoru sa Rusima. To je mala manjina koja uspeva sva da kontrolise preko medija. Nije moguce da su se namnozili stari cionisti, nacisti, komunisti u tolikom broju za kratko vreme. Ostatk cine pod...zne muve kojima ni oni sami ne veruju. To je manjina, u koju svet treba da upre prstom i pocisti sa lica zemlje vlastiti narod u svakoj drzavi. U istom kontekstu su i price o jednoj milijardi ili pola milijarde-da uplase narod, nista vise. Rat buduci je moguc, ali ne sa takvim posledicama. Da su mocni toliko, nebi duv...li sta god dotaknu. Ili je to deo njihove mocne strategije
Utorak 01.04.2014. 18:53
Prc Milojko!!!hahahahaa gde je ona Pizda Nato??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online