Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Petak 21.03.2014.
20:36
Beta A

NATO: Moramo kolektivno da se branimo od Rusije

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da je Rusija zbog intervencije na Krimu postala "više protivnik, nego partner" i zato je doveden u pitanje osnov saradnje Atlantskog saveza s Moskvom, mada se ostavljaju otvorena vrata za politički dijalog.

Rusija zbog intervencije na Krimu postala više protivnik, nego partner: Rasmusen
 

Ukrajinska kriza "ponovo stvara nove linije podele u Evropi 25 godina pošto su ih slobodni narodi Evrope izbrisali", rekao je Rasmusen na skupu "Briselski forum", koji okuplja uticajne ličnosti Evrope i Amerike. On je ocenio da je "ruska vojna agresija u Ukrajini najozbiljnija kriza u Evropi posle pada berlinskog zida, a mir u celoj Evropi je
doveden u pitanje".

Kako je rekao, "to nije izolovan incident, to sledi način ponašanja vojnog pritiska 'zamrznutih sukoba' u našem susedstvu, Pridnestrovlju, Južnoj Osetiji, Abhaziji i sad Krimu, a sve je to povezano s jednom velikom zemljom koja želi da ponovo napiše međunarodna pravila".

Rasmusen: Rusija preti celoj Evropi

Čelnik Atlantskog saveza je naglasio da se to "zasniva na sukobljavanju, a ne na saradnji i predstavlja istinsku pretnju globalnom poretku, utemeljenom na našim vrednostima i pravilima za koje smo se svi saglasili da ih poštujemo".

Rasmusen je zatražio da se ojačaju ekonomske i vojne veze evropskih saveznika i SAD, uz hitno stvaranje slobodne ekonomsko-trgovinske zone Evropska unija-SAD i smanjiti zavisnost Evrope od isporuka ruskog gasa. Takođe je zatražio da Evropa poveća izdvajanja za potrebe odbrane.

EU "mozga" kako da smanji zavisnost od Rusije

Na posledice ukrajinske krize NATO članice moraju odgovoriti odmah potvrdom rešenosti za kolektivnu odbranu, jačanjem političke i vojne saradnje s Ukrajinom, uz stvaranje moderne ukrajinske armije, koja će biti sposobna da zajedno deluje s NATO saveznicima, kao i podrškom širem regionu, rekao je Rasmusen.

Rasmusen je zaključio da takođe treba jasno staviti do znanja da se više ne može sarađivati s Rusijom kao dosad, i najavio da će ministri inostranih poslova NATO kroz deset dana preispitati celokupne odnose s Rusijom.

POVEZANE VESTI

Petak 21.03.2014. 20:39
Iskoristiću priliku da citiram odličnu misao koju je napisao kolega "Bojan" : Задњи пут када су западњаци претили Русима, Јегоров и Кантарија су променили заставу на Рајхстагу !!!!
Petak 21.03.2014. 20:41
PRPA probudio se veliki MEDVED i vise nema igranja sa njim kao kad je spavao.Sad vam je Rusija PARTNER a nikad je nista niste pitali kao sto je bombardovanje Jugoslavije Iraka Libije itd e sad se RUSIJA PITA.Pamet u glavu Ameri?
Petak 21.03.2014. 20:53
Pa da odbrana kolektivna, kao i u Iraku, Libiji, Avganistanu? Nacisticka alijansa!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online