Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.02.2014.
16:29
politika.rs A

Indijanci u pravoslavnom manastiru

Indijanski potomci ratnika iz Kalifornije dragi su gosti pravoslavnog manastira Svetog Germana Aljaskog u Kaliforniji.

Pravoslavni manastir daleko od očiju javnosti
 

Indijanske starešine iz rezervata često dolaze čak i na svenoćno vaskršnje bogosluženje. Doskorašnji starešina manastira, međutim, nije Srbin! Otac Gerasim rođen je kao Amerikanac, Gordon Elijel. Manastir koji je vodio ima petnaestak monaha i predstavlja svojevrsni fenomen: gotovo svi kaluđeri su Amerikanci i većina njih govori i srpski i ruski jezik. Prošlog leta, u bratstvo se, međutim umešao jedan – Skandinavac. Naime, episkop zapadnoamerički Maksim postavio je jeromonaha Damaskina (Kristensena) za igumana ovog manastira.

Priča o bratstvu i prijateljstvu sa američkim Indijancima iz obližnjeg gradića Kotonvud, izuzetna je inspirativna ne samo za duhovnike, već, reklo bi se, i za filmadžije. Priča o manastiru, koji je osnovao bivši američki hipik Judžin Rouz (1934–1982), sjajan je predložak za prvi srpski vestern.

Manastir Svetog Germana je, zvanično, osnovan 1967. godine i doneo je pravoslavlje u ovaj deo zemlje američkih Indijanaca i kauboja. Biografija njegovog osnivača jeste kratak opis potrage za samim sobom i smislom života. Jeromonah Serafim Judžin Rouz, Amerikanac rođen u San Dijegu, pravoslavni je isposnik koji je prošao put preobražaja i spoznaje, kao retko koji čovek u novijoj istoriji Srpske pravoslavne crkve.

San Francisko je u doba mladosti, kao grad u kom je studirao Judžin Rouz, bio otvoren za alternativne ideje i predstavljao je jedno od sedišta hipi pokreta. Kao i mnogi njegovi vršnjaci hipici, Judžin se okrenuo mudrostima drevnog Istoka. Proučavao je budizam i ostale azijske vere. Činilo se da je ovaj obdareni poliglota i istočnjački filozof, poput mnogih vršnjaka, našao svoj put.

Štampaju pravoslavne knjige na staroj štamparskoj presi
 

Ali tokom studija, Judžin je otkrio dela francuskog mislioca koji je tvrdio kako svako mora da nađe sopstveni put do vere, pa da taj put može da bude zasnovan na različitim verskim učenjima. U leto 1955. godine upoznao je kolegu, mladića iz Finske koji je bio pravoslavac. Sa njim je prvi put kročio u pravoslavni hram. Miris tamjana i sveća, molitva sveštenika i vernika, američkom mladiću učinili su se bliskim.

Počeo je sve češće da posećuje pravoslavna bogosluženja, da čita knjige i uči ruski i crkvenoslovenski. Imao je posebnu sreću da postane učenik arhiepiskopa Jovana Maksimovića, koji je Amerikanca unapredio u pojca. Kada je navršio 28. godinu, odlučio je da se krsti u pravoslavnoj crkvi. Nekoliko meseci kasnije, s blagoslovom arhiepiskopa Jovana, Rouz je s Rusom Glejbom Pomošenskim, osnovao neku vrstu zajednice pravoslavnih knjižara, nazvavši je Bratstvom Svetog Germana Aljaskog.

U martu 1964. godine oni su u San Francisku otvorili knjižaru, pokraj Ruske crkve. Bratstvo je potom osnovalo izdavačku kuću "Sveti German pres". Posle smrti arhiepiskopa Jovana, Judžin postaje svestan da mu život u gradu više ne ostavlja vremena za molitvu i pisanje. Bratstvo je odlučilo da napusti San Francisko i uputi se u divljinu severne Kalifornije. Tu su postali kaluđeri, 1967. godine.

U tom delu Kalifornije, zime su veoma hladne i surove, s mnogo snega. Leta su vrela. Ali kaluđerima je, kada su osnivali manastir, bilo važno da se zdanje nalazi na izdvojenoj teritoriji, usred šume, što dalje od civilizacije. Bratstvo Svetog Germana živelo je u prvim godinama pustinjačkim uslovima – bez grejanja, kanalizacije i svetla. Odvojeni od ostatka sveta, Amerikanci u monaškoj odeždi SPC štampali su knjige na staroj, jednostavnoj štamparskoj mašini, ručno slažući slova.

Od zarade ostvarene prodajom knjiga, prvi iguman manastira otac Serafim, osnovao je časopis "Pravoslavna reč", koji i danas objavljuje dela pravoslavnih mislilaca. Posetioci dolaze u manastir, posebno 2. septembra, kada se 1982. godine, upokojio otac Serafim. Naime, tog leta, jeromonah Serafim odjednom je počeo da oseća slabost. Kad su ga monasi odneli u bolnicu u Redingu, monah je već bio u kritičnom stanju i bez svesti. Za život jeromonaha Serafima molili su se i u Americi i u Rusiji, posebno u Grčkoj – na Atosu.

Doskorašnji monah Gerasim, nekada Amerikanac Gordon, održao je pre nekoliko godina, studentima na Bogoslovskom fakultetu Beogradskog univerziteta predavanje "Kako jedan Amerikanac gleda na pravoslavlje". I on i njegovi naslednici nastoje da pravoslavlje prestane da bude "najbolje čuvana tajna u Americi", kazao je na predavanju u šali iguman Gerasim. Možda je tajna u načinu molitve? Možda se američki monasi u SPC, u indijanskom okruženju, mole i na sledeći način: Amin i haug!

Utorak 18.02.2014. 23:12
Nije bas sve tako kako pise je se radi manastiru Sveti Germana Ruske Zagranicne Pravoslavne Crkve. Blazeno pocivsi Serafim Roz nikada nije bio Monah nijednog manastira Srpske Pravoslavne Crkve. I sveti Vladika Nikolaj Velimirovic je bio u manastiru Ruske Zagranice Pravoslavne Crkve mnogo godina gdje se i upokoio. Sveti Otac Jovan Sangajski inace Jovan Maksimovic je Srpskog porijekla a bio je i u Srpskim Manastirima Monah a upokojio se kao Vladika Ruske Zagranicnce Pravoslavne Crkve. Izgonani Pravoslavni Rusi (od strane komunista i sataniste lenjina).Stvaraju RZC a Serfim Roz je Monah RZC a ne SPC.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online