Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 14.02.2014.
15:03
N. S. Preradović - Vesti A

GMO - crni dani za Evropsku uniju

Birokratija Evropske unije koja je omogućila da se GM kukuruz ubuduće seje i u zemljama koje pripadaju toj zajednici izazvala je šok i nevericu kod boraca protiv te vrste hrane u Srbiji.

Ne može da veruje: Profesor Miladin Ševarlić
 


Profesor Poljoprivrednog fakulteta i jedan od najžešćih boraca protiv GM hrane dr Miladin Ševarlić kaže da je razočaran.


- Ovo su ne samo crni dani za demokratiju Evropske unije, nego i za celo čovečanstvo. Šokiran sam i dobro ću razmisliti da li ću u budućnosti podržavati procese vezane za evropske integracije. Dosada je EU odolevala prodoru te vrste hrane - kaže za "Vesti" Ševarlić.

Pročitajte još:

* GMO ipak u Evropi!

Naš sagovornik, koji je i predsednik Društva agroekonomsita Srbije, podseća da se više od 100 gradova u Srbiji izjasnilo protiv ovakve hrane.


- U svetu je korišćeno 30 modela GM, a dominantni su kukuruz, soja, uljana repica, krompir i pirinač, koji su uništili više od 40.000 autohtonih sorti i hibrida dobijenih putem selekcije, i nekoliko miliona jedinki neagrarnih biljnih vrsta - navodi Ševarlić.


On kaže da postoje i dokazi da su u fetusu i mleku majki dojilja nalaze recidivi ukoliko su konzumirale ovu vrstu hrane, a GM hrana nije razgradiva u crevnom traktu životinja.


To su, navodi Ševarlić, krunski razlozi zbog čega ne treba dozvoliti ulazak ove vrste hrane u Srbiju.


- Nažalost, moćne američke kompanije još jednom su demonstrirale svoju moć kada su uspele da izdejstvuju gajenje GM kukuruza u EU, iako nije sigurno da će se to dogoditi zbog komplikovane procedure - kaže Ševarlić.

POVEZANE VESTI

Petak 14.02.2014. 21:08
stvar je bar mnogo jasnija - ko je protiv GMO mora biti PROTIV EU ! a ko je za GmO u srbiji -treba ga incovati za m*(*(da ...
Petak 14.02.2014. 17:58
Urose ako ti je vucic promenio svest mozda se javljas kao Velika Amerika umesto Velika Srbija hahaha ne zameri, pozz,
Subota 15.02.2014. 13:27
A sto vi novinari nemate muda da spomenete da su Dveri najveci borci protiv GMO hrane u Srbiji, jeli to cenzura ili auto cenzura??? Naredio vucko da se Dveri spominju samo u losem kontekstu. Ne smete da spomenete njihov nacin borbe protiv korupcije, njihov ekonomski program, zaposljavanje ljudi i u opste njihovu savremenu patriotsku politiku, ali zato ne zaboravite da ih spomenete kad je gej parada u pitanju i da ih uporedite sa huliganima i fasistickim organizacijama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online