Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 03.02.2014.
21:47
Beta A

Kefalonija: Tlo ne miruje, još 16 povređeno

U današnjem zemljotresu na Kefaloniji 16 ljudi je lakše povređeno, a zbog straha od novog potresa posle štete koju je izazvao prošlonedeljni, meštani su na ulicama. Zemljotres jačine 6,1 stepeni potresao je rano jutros grčko ostrvo Kefalonija, u Jonskom moru, a epicentar zemljotresa bio je na 12 kilometara od grada Liksurija.

Zemljotres jačine 6,1 stepeni potresao je rano jutros grčko ostrvo Kefalonija u Jonskom moru
 

Vlasti su navele da su oštećeni putevi, kuće i druge zgrade i da je u nekim oblastima ponovo nestalo vode i struje.

Tlo Kefalonije se ne smiruje od 26. januara kada se dogodio prvi jak udar, magnitude 5,8 i teško oštetio infrastukturu. Za nedelju dana od tada je registrovano stotinak zemljotresa srednje jačine. Hiljade stanovnika od tada žive na putničkim brodovima koje je zakupila država, jer su im kuće neupotrebljive.

Najteže je pogođen Liksuri, drugi po veličini grad Kefalonije, ali štete ima i na susednom ostrvu Itaki, te je država dala 100.000 evra za hitne potrebe stanovnika.

Škole na Kefaloniji ne rade, a nije predviđeno da počnu sa radom pre srede.

Seizmolozi očekuju da će uslediti dodatni potresi, jer se ta oblast nalazi u seizmički veoma aktivnoj oblasti. Danas je posle jakog zemljotresa zabeleženo još nekoliko.

"Čitava oblast je oktivirana... svi smo u pripravnosti", rekla je šefica Geodinamičkog instituta u Atini, Marija Safazi.

"Očekujemo dodatne udare, koji će biti ove jačine ili slabiji", kazala je.

Današnji zemljotres se osetio širom zapadne Grčke, pa čak i do Atine, na suprotnoj, istočnoj obali. Zemljotres je oštetio i jednu od najlepših plaža Grčke i Sredozemlja, Mirtos, na koju su se survale tone zemlje i stenja.

Kefalonija i obližnje ostrvo Zakintos su 1953. godine praktično razoreni zemljotresom magnitude 7,2. Mnogi žitelji se sećaju da je taj udar usledio tri dana nakon takođe razornog potresa magnitude 6,4. Poginulo je 600 ljudi, hiljade su povređene, a skoro sve zgrade na ta dva ostrva su tada bile uništene. Posle zemljotresa 1953. godine naselju+a su ponovo zidana, a zgrade podignute u skladu sa strogim propisima aseizmične izgradnje, te je zato šteta od sadašnjih potresa relativno mala.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.02.2014. 01:26
Postoji grad na Kefaloniji koji je vrlo malo ostecen u zemljotresu 1953.godine i zove se Fiskardo. Nalazi se na krajnjem severu i najmanje je pogodjen potresima.To je jedini grad na ostrvu gde se i dalje mogu videti gradjevine autenticnog grckog i venecijanskog stila, jer je Venecija prilicno dugo imala jurisdikciju nad ostrvom. Po meni ovo je ubedljivo najlepse ostrvo u Jonskom moru ako ne i u celoj Grckoj. Dao Bog da ovo bude poslednje sizmicko iskusenje za namucenu Grcku.
Utorak 04.02.2014. 17:09
Saosjećam sa stanovnicima Kefalonije jer znam na žalost kako im je. Doživjela sam 15. 4. 1979.god....u mom mjestu je 2 mještana poginulo. Treslo je i u narednim ne mjesecima već i godinama............
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online