Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.09.2013.
02:30
K. Marković - Vesti A

Kepovo zdravlje drastično propalo

Zdravstveno stanje Dragana Vasiljkovića, koji godinama čeka na odluku o mogućem izručenju u Hrvatsku, gde se tereti za navodno počinjene ratne zločine, sve je teže i zabrinjavajuće. Ovo je izveštačima srpskih medija, koji su pratili trodnevni pretres po žalbi na odluku bivšeg ministra unutrašnjih poslova Džejsona Klera, izjavio advokat Dani Mori.

Dragan Vasiljković
 


- To su svi mogli da vide i u sudnici na velikom ekranu. Dovoljno je da ga uporedite sa slikama iz vremena kada je na kratko pušten na slobodu 2009. godine. Vidljivo je da strašno propada, to je za nas izuzetno zabrinjavajuće, rekao je branilac.
 

Poslednjeg dana pretresa pred Federalnim sudom u Melburnu, čulo se da Federalna vlada Australije odbacuje tvrdnje branilaca Dragana Vasiljkovića da je on ratni zarobljenik i da bi zbog toga trebalo da dobije pravo na specijalnu zaštitu. Advokatski tim Dragana Vasiljkovića uložio je žalbu na odluku bivšeg ministra unutrašnjih poslova kojom je odobrio ekstradiciju u Republiku Hrvatsku. Tamo ga traže kako bi odgovorio na pitanja u vezi sa ratnim zločinima, koji su navodno počinjeni u vreme dok je bio komandant paravojnih jedinica na području bivše Republike Srpske Krajine, a u vreme balkanskog konfikta.
 

Ugrožena ljudska prava

 

- Definitivno je ovo slučaj ugroženosti ljudskih prava zbog kašnjenja procesa, a takođe je u pitanju i poštovanje Ženevske konvencije. Bez obzira na kojoj ste strani u ratu, Ženevska konvencija mora da se sledi i poštuje. Videćemo šta će sudija odlučiti. U slučaju da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj, da li će prava iz Ženevske konvencije biti poštovana, rekao je Mori.

Stiven Lojd, predstavnik vlade, je rekao kako je Australija tražila objašnjenje od Hrvatske o Vasiljkovićevim navodima da je slučaj protiv njega politički motivisan, ali da je to hrvatska vlada "jednostavno opovrgla".
 

Na osnovu poternice koju je izdalo tužilaštvo u Šibeniku, Vasiljković se sumnjiči da je mučio ratne zarobljenike, naređivao ubistva ratnih zarobljenika i naredio napad na mesto Glinu, što je dovelo do stradanja civila. Barister Lojd je negirao tvrdnje odbrane, da ekstradicioni zahtev nema ključne dokaze protiv osumnjičenog.
 

On je kazao i kako nije postojala potreba da se službena prepiska između Australije i Hrvatske pokaže i Draganu Vasiljkoviću. Međutim, advokati Dragana Vasiljkovića i na osnovu te činjenice dokazuju da je time njemu onemogućen pošten proces.
 

Dvojni državljanin Australije i Srbije tvrdi da je trebalo da mu se pokažu pisma u kojima se diskutovalo o njegovom slučaju, čime bi dobio mogućnost da na njih i odgovori. Međutim, gospodin Lojd kaže da nema dokaza o takvom njegovom zahtevu, a da je primljen, na njega bi se odgovorilo.
 

- Tvrdimo da u službenoj prepisci nema ničega što ne bi moglo da se objavi ili je bilo nefer - rekao je Lojd.
 

Pravni zastupnici Federalne vlade više puta su ponovili da je Vasiljkovićeva odlučnost da pokreće sudske parnice, dovela do kašnjenja u donošenju odluke o njegovoj ekstradiciji. Međutim Vasiljkovićev barister, smatra da je irelevantno što je ministar odlučio da sačeka sa svojom odlukom o izručenju, dok je Vasiljković vodio spor zbog klevete.

Nema optužnice, nije zarobljenik...

 

Vasiljković koji se nalazi u zatvorskom pritvoru, od kako je uhapšen 2006. godine, a zatim i po drugi put u maju 2010. godine, tvrdi da je ratni zarobljenik i da je hrvatski zahtev politički motivisan.


Predstavnik vlade u ovom sporu pred Federalnim sudom, barister Stiven Lojd odbacio je mogućnost da Vasiljković može da bude ratni zarobljenik.


- Nemoguće je biti ratni zarobljenik nakon završetka sukoba - kazao je on. - Ukoliko ste, kao što je u Vasiljkovićevom slučaju, izvedeni pred pravdu mnogo godina kasnije, onda ne možete da budete ratni zarobljenik, pa tako nemate pravo na taj status - rekao je Lojd.


Time, kako on je on izneo sudu, Vasiljković nije imao pravo na specijalnu zaštitu koju imaju ratni zarobljenici.


- Taj spor se nikada nije smatrao kao bilo kakva prepreka za proces ekstradiciji - rekao je gospodin Noulz Knovles.
 

Sudija Federalnog suda Dženifer Devis, završila je pretres u sredu popodne, a kako veruju Vasiljkovićevi advokati njena odluka bi mogla da bude objavljena tokom narednih mesec ili dva dana.
 

- Ne znamo kada će sudija doneti svoju presudu, nadamo se da će to biti za mesec ili možda dva meseca. Onda nam preostaje da proučimo presudu te preuzmemo naredne korake. O njima sada ne bih govorio. Nikada ne treba u sudskim slučajevima unapred predviđati ishod, zato treba sačekati - rekao je advokat Dan Mori.

Šta je bilo u prepisci?

 

Prema gospodinu Lojdu, Australija se Hrvatskoj obratila, između ostalog, i po pitanju procesuiranja po tamošnjem krivičnom zakonu.


- On sam je (Dragan) pokrenuo to pitanje. Njemu nije bilo onemogućavano da kaže šta misli o hrvatskom zakonu. Međutim, primera radi, ukoliko bi Hrvatska pokrenula nova pitanja na koja podnosilac žalbe nije imao mogućnost da odgovori, to bi onda bilo nešto drugo.


Nadalje, barister je u ime australijske vlade kazao da je Hrvatska dostavila izveštaj u kome se odgovara na tvrdnje Vasiljkovića da neće imati pošteno suđenje. Bilo je, takođe, rekao je, i veći broj pitanja, koje je Vasiljković pokrenuo, a na koje Hrvatska nije imala mogućnost da odgovori.


Vasiljkovićev branilac, barister Ričard Noulz ponovio je , kako njegov klijent ima pravo da čuje o sadržaju prepiske razmenjene između Australije i Hrvatske, a u kojima se nalaze podaci o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj posle 1995, godine.
- Čak i da nije bilo novih slučajeva (u procesuiranju), bilo je negativnih informacija - rekao je Vasiljkovićev barister.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online