Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 23.09.2013.
14:28
Beta A

Papa Franja: Novac je zlo!

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, osudio je novac "kao idol u centru svetskog ekonomskog sistema" koji upravlja svime, dok nedostatak radnih mesta donosi "patnju" i odsustvo "dostojanstva".

Papa Franja

Kada je papa stigao na glavni trg Kaljarija, na Sardiniji, gde ga je dočekalo nekoliko hiljada vernika sa zastavama boja Vatikana (belo i zlatno), kao i sa zastavama Sardinije i Argentine, papine rodne zemlje. Na skupu su bili i nezaposleni, kojih na Sardiniji ima 18 odsto od aktivne populacije, od kojih su 51 odsto mladi.

Pošto je pomenuo "patnje mladih bez posla, siromašne osobe, kao i preduzetnike i trgovace koji se muče da zarađuju", poglavar Rimokatoličke crkve je završio zvanični deo govora i počeo da priča o sebi.

"To je realnost koju sam dobro upoznao u Argentini. Nisam bukvalno iskusio tu patnju, ali moja porodica jeste. Moj otac je otišao iz Argentine u Ameriku. Osetio je krizu 1929. godine i tada je sve zarađeno izgubio", rekao je papa i dodao da je osećao tu očevu patnju tokom celog detinjstva, iako u tom periodu još nije bio rođen.

Papa je rekao da nezaposleni treba da budu "hrabri", jer mnogi zbog toga pate.

"Ta patnja na kraju prikrije nadu i nedostatak posla nas dovodi da ne osećamo svoje dostojanstvo", rekao je papa Franja.

Prema njegovim rečima, takvo stanje stvari je dovelo do toga da "ekonomski sistem u centru pažnje ima idola zvanog novac".

"Kako bi se sačuvao takav idolopoklonički sistem, zaboravljaju se najslabiji, stariji ljudi i beskućnici. I mladi su ostavljeni sami bez dostojanstva. Borimo se protiv tog idola, novca, protiv sistema bez etike, pravde, u kojem novac komanduje svime", rekao je papa.

Papa je održao misu na otvorenom pred oko 100.000 vernika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.09.2013. 14:35
sve pape su bile i ostale zlo
Ponedeljak 23.09.2013. 15:29
Da je ovo izjavio bilo ko drugi pa ajde...ali PAPA???!!! Pa upravo katolička crkva je oduvijek vodila ratove, porobljavala i pokrštavala i pljačkala ....i na tim krvavim zločinima sticala vremenom enormno bogatstvo! I dan danas tim krvavim novcem finansira nove zločine po svijetu!!!
Ponedeljak 23.09.2013. 17:32
Ima nas narod lepu izreku "Za drugim vidi slamku, a za sobom ne vidi plast sena". Da bi nekoga kritikovali moramo biti bolji od njega. A po cemu smo to bolji? Po tome sto imamo Kacavendu koji ima zlatnu wv solju i prima ga u dupe od maloletnika? Po Pahomiju koji ga baca na decu i koga i drzava i crkva brane i prikrivaju od odgovornosti pred sudom. Zbog Amfilohija, koji mrzi ceo svet u ime Hriscanstva (religije ljubavi)? Zbog toga sto isti gospodin gradi luksuzne stanove po BG, dok taj narod na Kosovu koga su mu puna usta, gladuje i nestaje? Da li smo bolji zato sto nam svestenici voze dzipove i audije od 100 000 evra, dok narod koji im dolazi u crkvu nema sta da jede? Da li smo bolji po...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online