Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 17.09.2013.
00:42
Beta A

On je izvršio masakr u Vašingtonu!

Bivši rezervista Aron Aleksis (34) identifikovan je kao čovek koji je u ponedeljak pucao u zgradi Ratne mornarice u Vašingtonu. Ubijen je u okršaju sa policijom nakon što je pucao i ubio 12 ljudi, a njih osam ranio. Motivi za ovaj napad su za sada nepoznati, a podaci iz njegove biografije otkrivaju da je imao veoma problematičnu prošlost.

Bivši rezervista Ratne mornarice SAD: Aron Aleksis

Aleksis je poreklom iz Teksasa i bio je rezervista u Ratnoj mornarici od 2007. do 2011. godine. Tačnije, bio je avijatičarski električar. Sa vojskom je bio u Teksasu i Ilinoisu.

Dok je bio u Mornarici odlikovan je Medaljom za služenje u nacionalnoj odbrani i Medaljom za globalni rat protiv terorizma. 

Nije jasno zašto je napustio Ratnu mornaricu. Jedan visoki zvaničnik je rekao za Foks njus da je imao "istoriju lošeg ophođenja" ali nije rekao o čemu se radi niti da li je on otpušten iz vojske.
 

Posle odlaska iz vojske radio je kao konobar i raznosač u tajlandskom  restoranu u jednom predgrađu Fort Vorta, a prema rečima jednog od njegovih kolega iz tog restorana bio je fin i niko ne bi pomislio da je sposoban za takav neki agresivan čin.

Naučio je tajlandski, boravio je u Tajlandu i u Japanu i išao u budističke hramove da meditira.

Njegov bivši stanodavac u Fort Vortu rekao je da je Aleksis prešao u Budizam, i da je šokiran njegovim činom jer su budisti nenasilni. On je takođe rekao da je Aleksis bio "fin dečko" mada je nekad nosio pištolj i često se žalio da je žrtva diskriminacije.

Aron Aleksis je u trenutku napada radio za jednu kooperantsku firmu kompanije Hjulit Pakard na obnovi opreme mreže intraneta Mornarice.

Univerzitet Emri-Ridl za aeronautiku u Fort Vortu potvrdio je da je Aleksis upisao studije aeronautike u julu 2012.
 

Nekoliko puta hapšen

Bavio se meditacijom ali je takođe imao i izlive besa i oružane incidente. Poznato je da je dva puta bio privođen u policiju zbog otvaranja vatre, a prema jednom zvaničniku u imao je "istoriju lošeg ophođenja" u Mornarici, piše Si-en-en (CNN) na svom vebsajtu.

Obama: Kukavički čin

Predsednik SAD Barak Obama je u izjavi povodom najnovijeg napadao na bazu Mornarice SAD izrazio žaljenje "zbog još jednog masovnog ubistva" u SAD koje je, kako je rekao, odnelo živote američkih patriota i obećao da će onaj ko je izveo ovaj "kukavički čin" odgovarati.

Aleksis je bio uhapšen u Fort Vortu u Teksasu 2010. godine zato što je pucao u plafon susetkinog stana zbog buke, navodi se u policijskom izveštaju. Niko nije povređen i optužbe su odbačene.

Bio je uhapšen i 2004. u Sijetlu kada je pucao u gume vozila jednog građevinskog radnika, a tada je objasnio da mu se pomutilo u glavi zbog besa. Rekao je policiji u Sijetlu da je bio svedok terorističkog napada 11. septembra 2001. i da su ga ti događaji poremetili, dalje se navodi u policijskom izveštaju. Njegov otac je rekao policiji 2004. da je Aleksis učestvovao u spasavanjima posle napada 2001. i da je patio od poremećaja izazvanog post-traumatskim stresom. 

Policija i dalje traga za dve osobe za koje se sumnja da su umešane u napad. Radi se osobama obučenim u maskirnu uniformu.

Prema izjavama očevidaca, naoružani napadač otvorio je vatru s četvrtog sprata zgrade, pucajući u ljude u kantini na prvom spratu zgrade.

Podaci o broju ranjenih dosta se razlikuju. Zvanični podaci govore da je četvoro ranjenih, od kojih je troje u kritičnom stanju. Među ranjenima ima i policajaca.

 

Zbog napada su pojačene mere bezbednosti u celom Vašingtonu, posebno na Kapitolu i u Beloj kući.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.09.2013. 05:57
Divlji zapad....nikada I nije bio pitomi!
Utorak 17.09.2013. 07:05
svaka mu čast..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online