Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.08.2013.
02:33
Vesti A

Koliko novca je Kaminić dobio za ubice?

U danima koji su prethodili njegovom hapšenju 2010. godine, a u vezi sa ubistvom Majkla Mekgerka, Laki Gatelari izneo je niz laži pred Komisijom NSNj za borbu protiv kriminala.

Majkl Mekgerk
 

"Pokušavao sam da spasem svačije dupe... pokušavao sam da ne odem u zatvor", kazao je on pred Centralnim lokalnim sudom ove nedelje, u nastavku svedočenja protiv tajkuna Rona Medića, bogatog preduzimača, optuženog da je inicirao ubistvo.
Bivši bokserski šampion je krunski svedok optužbe.

Pomoć prijatelja

Gospodin Medić je optužen da je vršio pritisak na Gatelarija da organizuje ubistvo. U martu 2009, on je navodno Gatelariju kazao: "Potreban mi je neko ko bi stavio tačku na ovo. Potrebna mi je pomoć s tvoje strane, trebaš mi da nađeš nekoga da ga ubije za mene."
Gatelari je policiji rekao da mu je odgovorio ovako:
"Ako si siguran u vezi s tim, jer tu nema povratka nazad."
Na to je gospodin Medić navodno odgovorio:
"Jesam, apsolutno sam siguran, ako možeš da nađeš nekoga, želim ga mrtvog."
Odbrana zastupa stav da je Gatelari imao svoje vlastite razloge zbog kojih je hteo da je Mekgerk mrtav.

 

Prema Medićevom baristeru, Vinstonu Teračiniju, ubijeni čovek bio je "prilično koloritna ličnost" koja je primenjivala "nekonvencionalne metode da vodi poslove".


Gospodin Teračini je Gatelarija žestoko unakrsno ispitivao o njegovim vlastitim nekonvencionalnim poslovnim metodama, uključujući organizovanje drugih da pritišću ljude koji su mu dugovali novac.


Gatelari je istrajavao u tvrdnji da nikad nije tražio od svojih ljudi da budu fizički nasilni. "Niko nikad nije ni dodirnut - osim gospodina Mekgerka, nažalost", rekao je on.
Gatelari je osuđen na sedam i po godina za angažovanje ubice, navodno u Medićevo ime. Upitan je i za seriju tekstualnih poruka koje je poslao sidnejskom biznismenu Timu Alfordu, za koga je Gatelari tvrdio da Mediću duguje pare.


U jednoj poruci, snimljenoj aprila 2010, Gatelari piše gospodinu Alfordu i kaže da su mu telefonski pozivi moguće prisluškivani, pa on dakle ne želi da iko pomisli da "bih ja naškodio jednoj vlasi sa tvoje lepe j....e glave".


Ranije, Gatelari se rugao pitanjima o vremenu i količini para koje je dao drugima za Mekgerkovo ubistvo.


"Vi, svakako, ne tražite račun kad plaćate nekome za ubistvo", rekao je.
Kruna tvrdi da je Medić finansirao Mekgerkovo ubistvo i kasnije uznemiravanje njegove udovice za sumu od oko 500.000 dolara.

Gatelarijev strah od
zatvorenog prostora

Gospodin Teračini kazao je da je Gatelari bio makro koji je živeo od zarade azijskih prostitutki.
- Hoćeš li da poslušaš traku gde razmenjuješ ljubavne izraze sa svojom ženom... samo što je nisi nazvao kurvom - kazao je barister.
- Mislim da ti treba da naučiš dramatičnu lekciju - odgovorio je Gatelari, koji je ranije protestvovao da gospodin Teračini zbija šale zbog njegove klaustrofobije.
Gospodin Teračini je, u stvari, kazao da nije izgledalo da Gatelari pati od klaustrofobije dok je boravio u malim kabinama Babilona, salona za masažu u sidnejskom Čajna taunu.
Upitan kolika je veličina tih kabina, Gatelari je uzvratio da gospodin Teračini o tome treba da pita gospodina Medića.
- On je tamo dovoljno boravio.
I kako to da gospodin Teračćini zna toliko mnogo o veličini soba, Gatelari je hteo da zna. Za posao je bio angažovan privatni detektiv, kazao mu je barister.

Inače, tokom saslušanja, barister Rona Medića označio je Gatelarija kao svodnika, lažova i lopova, takođe kao i "beznadežnog gubitnika" i "finansijskog dupeglavca".
Već osuđeni za učešće u ubistvu Majkla Mekgerka, Gatelari i Kaminić, razilazili su se u visini iznosa novca koji je kružio među njima za ubistvo. Tako je Fortunato Laki Gatelari kazao u sudnici da je on dao 300.000 dolara Senadu Kaminiću da "prebaci ubicama".
Njih dvojica su se zatim razišli, rečeno je na sudu.


- Gospodin Kaminić je bio pod utiskom da sam ja za sebe zadržao deo novca koji mi je gospodin Medić platio za Mekgerkovo ubistvo - rekao je Gatelari.


Kaminić, bivši bosanski vojnik, koji je priznao krivicu da je pomagao u ubistvu, kazao je da mu je Gatelari dugovao 100.000 dolara za povezivanje sa Haišamom Safetlijem, takođe uključenim u ubistvo.


- Ništa nisam Kaminiću platio za njegovo učešće u ubistvu - rekao je Gatelari.


Sud je upoznat da je Safetli dobio 40.000 dolara "zajma" od Gatelarija. Bivši bokser takođe je Safetliju sredio da kupi ferari vredan 160.000 dolara za znatno nižu sumu od te. Organizovao mu je i osiguranje. Ni 40.000 dolara, ni ferari ni honda džez koju je Gatelari ranije dao Safetliju nisu mogli biti povezani sa Medićem, rečeno je na sudu.
Gatelari je takođe izjavio da je ranije lagao o svojoj ulozi, kao i ulogama koje su imali Kaminić i Medić.


Za vreme unakrsnog ispitivanja, gospodin Teračini upitao ga je:
- Gospodine, kako da mi znamo kada vi lažete?
- Ne znam, vi mi recite - odgovorio je bivši bokserski šampion.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online