Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 28.07.2013.
15:12
RTS A

Evropa: Amerika da kaže koga prisluškuje

Šefovi diplomatija Nemačke i Austrije Gvido Vestervele i Mihael Špindeleger ocenili su da odgovori SAD na zabrinutost evropskih zemalja zbog špijunskih aktivnosti američke Nacionalne bezbednosne agencije nisu dovoljni i da je potrebno da američki partneri kažu "šta su stvarno radili".

Moramo da znamo ko je prisluškivan: Gvido Vestervele
 

"Postoje prvi napori rasvetljavanja, ali odgovori za sada nisu bili dovoljni", istakao je Verstervele u intervjuu bečkom dnevniku Prese.
 

Špindeleger je istakao da je ono što je do sada dobijeno bio usmeni izveštaj ambasadora SAD, u saglasnosti sa američkom vladom.
 

"I za nas to naravno nije ono što smo očekivali od partnera. A to je da nam jasno kažu šta su stvarno radili", podvukao je Špindeleger.
 

Vestervele nije želeo da spekuliše o posledicama ukoliko se obistine optužbe koje idu tako daleko do tvrdnji da je NSA prisluškivala sednice u Briselu. On je naglasio da je odlučujuće da se stvar rasvetli i donesu ispravni politički zaključci.
 

"O jednom smo se dogovorili, a to je da ćemo se zajedno sa pojedinim partnerskim zemljama u Evropi založiti za međunarodnu inicijativu kako bi zaštita podataka bila poštovana kao ljudsko pravo, kao i da se međunarodni okviri, koji potiču još iz 60-tih godina, prilagode našem dobu", objasnio je šef nemačke diplomatije.
 

Špindeleger je dodao da treba razjasniti i tvrdnje da su postojali ugovori između austrijskih institucija i NSA, jer se mora pojasniti da li je postojala institucionalna saradnja.
 

"Očigledno da mi u Evropi drugačije pojmimo slobodu komunikacije u odnosu na američku administraciju i o tim razlikama moramo razgovarati", poručio je Špindeleger.
 

Vestervele je podvukao da se špijuniranje prijatelja ne može obrazlagati bezbednosnim interesima, dodajući da je normalno da postoji saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. U vezi sa bivšim službenikom NSA Edvardom Snoudenom, koji je otkrio čitavu aferu špijuniranja, objavivši poverljive dokumente, oba ministra su jasno rekla da mu neće biti pružen azil u Nemačkoj i Austriji, jer podnet zahtev ne odgovara pravilima.
 

"Zahtev Snoudena ne odgovara pravilima i ne može na toj osnovi biti pokrenut postupak za dobijanje azila", objasnio je Špindeleger.
 

Vestervele je istakao da je nadležno ministarstvo u Nemačkoj došlo do zaključka da ne postoje razlozi za davanje azila.
 

"S jedne strane, jer na sopstveni zahtev ima boravišni status u Rusiji, a na drugoj su SAD, parlamentarna demokratija sa nezavisnim pravosuđem", kazao je Špindeleger.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.07.2013. 17:49
Sta je danas gluma, Holivud je svuda, a najvise medju ucenjenima i placenima.
Ponedeljak 29.07.2013. 11:33
Evo sad će odmah da odgovore i usput da se izvine...! Zabole amere za partnere !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online