Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.07.2013.
15:49
M. Purić - Vesti A

Srbi zidaju crkvu: Sv. Petka na jugu Floride

Zahvaljujući dobroj volji, trudu i vrednom radu, pripadnici srpske zajednice u Orlandu (Florida) uskoro će imati svoju novu crkvu koja će se zvati Sveta Petka. Ova mlada i mala parohija, koja broji oko 250 domaćinstava, sastoji se uglavnom od osoba koje su pristigle posle ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Pripadnici srpske zajednice u Orlandu (Florida) uskoro će imati svoju novu crkvu
 

- Na imanju gde se zida crkva ranije je postojala kapela, zapravo modifikovana kuća, tako da je od početka postojala ideja da se izgradi nova crkva - kaže Marko Zečević, predsednik crkvenog odbora crkve Sveta Petka.


On kaže da su najpre napravljeni planovi o izgledu crkve, a onda organizovan sastanak sa svim parohijanima kako bi ih upoznali sa projektom i da bi se videlo da li među narodom postoji volja za izgradnjom crkve.


- Kad smo dobili potvrdan odgovor nastavili smo da dorađujemo planove i da stalno razgovaramo sa ljudima kako bi se još jednom uverili da li su za izgradnju hrama i kakvu pomoć mogu da pruže. Donacije smo sakupljali na razne načine. Sa članstva smo prešli na prikupljanje za crkvu i taj novac je odlazio u građevinski fond. Pravili smo razne zabave, donatorske ručkove i jednom godišnje Srpski festival.

Dobrotvorne akcije za skupljanje novca se organizuju u zavisnosti od toga koju fazu izgradnje privodimo kraju. Takođe, crkveni odbor se sastajao redovno kako bi razgovarao i donosio odluke oko izgradnje - priča Zečević i dodaje da je prvo izliven temelj i podignuta čelična konstrukcija, a da su posle toga zidani glavni zidovi crkve.

- S obzirom na uslove koje imamo, gradnja teče dobro. Gradi se bez ikakvog kredita, a naši parohijani volontiraju na gradilištu. Arhitekta Vladan Gluvačević je zadužen za vođenje radova, a glavni graditelj je Branko Balić.

Fejsbuk obaveštenja

Na Fejsbuk strani srpske crkve u Orlandu od prvog dana prati se akcija podizanja crkve - postavljaju se i slike i obaveštenja o izgradnji objekta. Takođe, parohijani često organizuju radne akcije za izgradnju crkve, kao i humanitarne akcije gde se prikuplja novac za ugrožene Srbe, kao u nedavnoj akciji prikupljanja novca za decu sa posebnim potrebama koja pohađaju školu "Sveti Sava" u Šapcu.

Na pitanje kako na izgradnju crkve reaguje lokalno srpsko stanovništvo, Marko Zečević kaže da je do sada sve bilo dobro. Gradnja je ušla u treću godinu, a sad kad crkva dobija svoj spoljašnji izgled sve izgleda lakše.
Završetak radova isključivo zavisi od priliva novčanih sredstava.


- Mi radimo isključivo sa novcem koji posedujemo, bez ikakvog kredita, pa gradnja može da potraje još tri-četiri godine, a može se završiti za jednu godinu ako bismo imali novac - objašnjava Zečević.


Mnoge srpske crkve u Americi nisu oslikane ikonama, a Marko Zečević kaže da za novu crkvu Svete Petke postoji plan da se oslika, ali tek kad novčane mogućnosti to budu dozvolile.
- Kako sada stvari stoji to neće biti u skorije vreme - kaže on.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online