Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.06.2013.
09:07
RTS A

Novi S-300 "vitez" čuva rusko nebo

Rusija je predstavila protivvazdušni raketni sistem srednjeg dometa "vitez", koji će zameniti starije varijante sistema S-300 koji su uvedeni u upotrebu osamedesetih godina prošlog veka i uskoro idu u penziju.

Novi "vitez" treba da zameni starije varijante sistema S-300
 


 

Kako prenosi portal televizije Raša tudej, novi raketni sistem zemlja-vazduh napravila je ruska firma "Almaz Antej", a vojska će početi testiranje novog oružja tokom godine. Ruska kompanija je predstavila sistem u fabrici "Obuhov" u Sankt Peterburgu, gde se sistem i proizvodi.
 

Veliki Vladimire, sve spremno do kraja 2013.

Prvi čovek "Almaz Anteja" Vladislav Mešnikov rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da kompanija planira da preda sistem Ministarstvu odbrane Rusije do kraja ove godine.
Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da planira da kupi najmanje 30 "vitezova" do 2020. godine, dok bi sistem trebalo da bude raspoređen na položaju tokom 2014. godine.

Sistem čine savremeni radar, novi mobilni komandni sistem i lanser sa 12 raketa 9M96 koji se lansiraju iz vertikalnog položaja i do cilja navode uspomoć radara. Slične rakete koristi i sistem S-400, trenutno najsavremeniji koji u svom arsenalu poseduje ruska vojska. "Vitez" će moći do ispaljuje i rakete manjeg dometa.


Vojni analitičar Said Aminov, rekao je ruskoj televiziji da veruje da će sistem moći da se bori protiv meta na udaljenosti od 30 do 120 kilometara, kao i da se može svrstati kako u red sistema PVO, tako i sistem za taktičku protivraketnu odbranu.


"Almaz Antej" je sistem "vitez" delimično bazirala na sistemu "čun kung" koji je radio za vojsku Južne Koreje. Ruski vojni zvaničnici su podržali projekat "vitez", koji ima bolje karakteristike od sistema koji je rađen za Južnu Koreju, a ceo projekat je počeo 2007. godine.

"Vitez" je napravljen kako bi zamenio S-300PS, stariju varijantu S-300 koja je proizvedena početkom osamdesetih godina, a vojska planira da ukupno 50 ovih, za Ruse zastarelih sistema, povuče iz upotrebe do 2015. godine.

Omiljeno vojno ime

Osim novog sistema, sličan naziv nosi i čuvena akro grupa ruske vojske - "Ruski vitezovi".

Rusija planira da "vitezove" rasporedi zajedno sa drugim naprednim sistemima PVO, uključujući i S-400, Pancir S-1, kao i budući sistem PVO velikog dometa S-500.


Zvanična Moskva planira da svoju teritoriju, odnosno vazdušni prostor Ruske Federacije prekrije "višeslojnom" mrežom sistema koji bi branili zemlju od napada bespilotnih letelica, borbenih aviona i krstarećih i balističkih raketa.

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 11:27
Prijatelju vidi se da si totalna neznalica sto se tice savremenih a i zastarelih PVO sistema. Mi nikada nismo posedovali sisteme kao sto su S-300, 400 ili bilo koji drugi iz ove serije. Ovi sistemi predstavljaju strah i trepet za svaku savremenu letelicu u svetu koja im se nadje na nisan. Ako smatras zastarelim nesto sto veoma precizno moze da obori raketu, avion ili bilo sta sto leti na udaljenost od 400km i na visini od 30 km onda neznam sta ti to podrazumevas pod modernim sistemima. Inace S-300 se razvijao paralelno sa raketnim sistemom patriot ali zadnje decenije je S-300 presao u ogromno vodstvo i ostavio za sobom sve slicne sisteme. Verovatno si premlad ali imas net pa informisi se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online