Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.06.2013.
12:52
Beta A

Lajčak odbio da proširenje EU čeka

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak odbio je predloge da Evropska unija napravi pauzu u proširenju dok se ne izvuče iz svojih ekonomskih problema, kao i stav da bi zemlje zapadnog Balkana ulaskom u Uniju postale drugorazredne članice.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak
 

"Unija je svoja strukturna pitanja već rešila prihvatanjem Lisabonskog sporazuma. Ekonomski problemi koje rešava danas nisu povezani sa proširenjem. Te dve stvari apsolutno ne mogu da se povezuju. Proširenje ima jasna pravila i ona moraju da se poštuju", kazao je danas Lajčak agenciji TASR.

Slovački ministar spoljnih poslova upozorio je da dalja integracija nikako ne usporava nastojanja EU da stabilizuje svoje unutrašnje odnose a podsetio je da nakon ulaska Hrvatske nijedna od zemalja još ne kuca zaista na vrata EU i da su pregovori sa Crnom Gorom tek na početku.

"Važno je da se zemlje zapadnog Balkana dobro pripreme za ulazak. I da se sve zemlje EU slože da su ispunile sve uslove i sprovele reforme. U tom slučaju nikome ne preti da će igrati nekakvu drugu ligu", rekao je Lajčak.

Stav Slovačke je prema Lajčakovim rečima jasan i to da umesto filozofiranja da li ova ili ona zemlje treba da uđe ili ne, recimo Turska, neophodno je dati im šansu da ispune postavljene uslove, zato što je to proces koji je definisala sama Unija i kontrola je u njenim rukama.

"Nakon Hrvatske koja će broj članica EU proširiti na 28 još je dugi niz zemalja kandidata ali njihova integracija će biti sporija zato što je Unija izvukla pouke iz prošlosti", kazao je potpredsednik Evropske Komisije Maroš Ševčovič agenciji TASR.

On je rekao da je prvi put EU testirala takav pristup upravo na Hrvatskoj koja je morala da pokaže daleko veću pripremljenost za EU nego zemlje koje su ušle u Uniju u velikom proširenju 2004. godine.

"U proširenju EU želi da izvuče pouku iz svega pogrešnog u prošlosti i zato je proces proširenja sada baziran na dva kredibiliteta. S jedne strane zemlja kandidat mora da pokaže da je spremna za ulazak u svim oblastima. A s druge strane EU da je spremna da primi novu članicu", rekao je Ševčovič.

Po njegovoj oceni taj zahtevan proces garantuje da će nove članice biti zaista pripremljene za punopravno članstvo u EU.

POVEZANE VESTI

EKONOMIJA Balkanske brige
Nedelja 16.06.2013. 13:40
Kao šef slovačke diplomatije bi se morao pridrzavati toga da Slovačka nije i neće priznati Kosovo. Uostlm treba da se provjere neke transakcije iz CG z njega i Jelk K.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online