Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.06.2013.
11:53
Beta A

Poplave širom Evrope, Srbija u pripravnosti

Čitava Evropa je poslednjih nedelju dana u krizi zbog nabujalih reka usled obilnih padavina. Češkoj prete Laba i Vltava na severu. U Beču će Dunav danas dostići svoj vrhunac, a Mađarska i Srbija su u pripravnosti.

Borbe sa poplavama se nastavljaju širom Evrope
 

Vodostaj Dunava najveći u Beču

Vodostaja Dunava u Austriji u sredu 5. juna će dostići vrhunac u Beču, dok okolnim gradovima preti dalji porast vodostaja. Jedan most u Beču je poplavljen od 4. juna, kao i restorani nadomak Dunava, dok bi mreža posebne kanalizacije trebalo da spase grada od poplave. Od početka poplava u Austriji dve osobe su poginule, a dve nestale.

Plovidba Dunavom je zabranjena.

Srbija u pripravnosti

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić upozorio je nadležne službe u Srbiji da se pripremaju kako bi se sprečile poplave koje su zahvatile Evropu, ali je i poručio da država ne sme da štedi na prevenciji i zaštiti od vanrednih situacija čiji se budžet, kako kaže, smanjuje iz godine u godinu.

On kaže i da je zakazana sednica nadležnih službi koje će preduzeti sve korake kako reke ne bi preplavile nasipe, ali je istakao da bismo, ukoliko bi nadošla ogromna količina vode, "videli iste scene kao u Evropi".
 

Slovačka strahuje od "nemačkog" talasa

Novi nasipi

Centar Bratislave je nakon poplava 2002. godine uložio velika sredstva u nove nasipe i mobilne barijere koje bi trebalo da zaštite grad i u slučaju poplava kakve dolaze jednom u 1.000 godina.

Slovačka na svom delu toka Dunava očekuje da poplavni talas iz Nemačke i Austrije bude kao tokom razorne poplave 2002. godine.

Međutim Slovačka se nada da će, zahvaljujući novim barijerama i planu odbrane, šteta biti znatno nego pre 11 godina.

Gradonačelnik Bratislave Milan Ftačnjik proglasio je juče vanredno
stanje.

Prilaze četvrti Karlova Ves i Devin na zapadnoj periferiji grada kontroliše policija i pomaže prevozeći ljude vojnim kamionima. Škole i obdaništa ne rade.

U četvrtak uveče u Bratislavi se očekuje poplavni talas iznad deset metra, dok je Dunav jutros dostigao vodostaj od 9,68 metara, što hidro-meteorolozi procenjuju kao "stogodišnju poplavu".

Žiteljima Bratislave i turistima za sada Dunav izgleda kao atrakcija i dolaze na kej da se slikaju sa nabujalom rekom u pozadini. Vatrogasci i spasioci su razmestili vozila, čamce i pumpe duž celog toka Dunava kroz Slovačku. Vlada je poslala u pomoć 350 vojnika, a premijer Robert Fico je obećao da će se naći još novca ako zatreba.

Laba plavi sever Češke

Uzbuna u Budimpešti zbog rasta vodostaja

Uzbuna je proglašena u
Budimpešti koja se priprema za rast vodostaja Dunava veći od
rekordnog iz 2002. godine kada su Srednju Evropu pogodile
katastrofalne poplave.

"Po poslednjim podacima, veliki vodostaj će doći u ponedeljak, sa nivoom od 875 santimetara", saopštilo je Ministarstvo unutrašnih poslova Mađarske.

Dunav je 2002. godine dostigao vodostaj od 849 santimentara.

"Masa vode koja nam dolazi je ogromna i predstavlja pravu pretnju za ljudske živote, ali možemo sve da zaštitimo ako radimo dobro", rekao je premijer Viktor Orban i dodao da je narednih dana moguća
evakuacija stanovništva.

U kritičnim zonama na severu i zapadu glavnog grada rastu nasipi od džakova s peskom.

Zabranjen je izlazak na dunavski kej, a budimpeštanski hoteli kraj reke će verovatno biti evakuisani. Orban je rekao da je za pružanje pomoći već spremno 3.600 policajca i 8.000 vojnika.

Kriza koja od nedelje traje u slivu reke Vltave u Češkoj, prelila se u reku Labu koja poplavnim talasom s vodostajem kao u najvećoj poplavi 2002. godine, sada ugrožava sever Češke. U Pragu koji je izbegao poplavu svog istorijskog centra, ovog puta su se ulice u četvrtima uz reku pretvorile u kanale.

Vltava je provalila u metro koji je 2002. godine demolirala, ali njen vodostaj je jutros niži za čitav metar te metro ponovo saobraća, osim u najužem centru. Simbolično danas vrata otvara i praški Zoološki vrt, za sada samo gornji deo u koji su evakuisane životinje iz donjeg, potpuno poplavljenog dela.

Borba s poplavnim talasom preselila se nekoliko desetina kilometara na sever, u Mnjelnjik, na ušcu Vltave u Labu gde voda na nekim mestima probija improvizovani nasip i preti da poplavi niže četvrti odakle je stanovništvo evakuisano.

Evakuisan je još ranije i Terezin, bivši nacistički koncentracioni logor i istoimeni gradić koji se 2002. godine iznenada obreo u
velikom jezeru.

Laba kojom će poplavni talas stići tek noćas i sutra, parališe već mesto Usti nad Labom na severu i Dečin na češko-nemačkoj granici, a sa strepnjom poplave kod suseda gleda nemački grad Drezden koji se 2002. godine takođe obreo pod vodom.

U Usti nad Labom reka je već prešla vodostaj od 10 metara koji mogu da zadrže mobilne barijere i počela je da se preliva preko njih. Zatvoreni su mostovi, poplavljeni prilazni putevi, a jedina veza između dve obale su vozovi.

Pročitajte još:

1. Nabujale reke odnose živote

2. Dunav i Rajna poplavili Nemačku

Dečin, na granici, ubrzano evakuiše stanovnike ugroženih četvrti, a, kao i Usti, i taj grad je Laba presekla na dva dela. Vltavska kaskada, sistem od devet brana i hidrocentrala na Vltavi, po naređenju ministra poljoprivrede Petra Bendla smanjila je za 400 kubnih metara u sekundi protok vode koju ispušta u nadi da će takvom regulacijom Vltave pomoći i gradovima nizvodno, na Labi.

U poplavama u Češkoj za četiri dana je poginulo osmoro ljudi, više od 8.000 je napustilo domove, a sa nabujalim rekama bori se 14.000 vatrogasaca i 1.300 vojnika.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.06.2013. 12:06
Poplave će potopiti i "datum"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online