Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 30.05.2013.
16:30
Beta A

Ruski S-300 stigao u Siriju

Predsednik Sirije Bašar el Asad saopštio je da je Damask primio prvi kontigent ruskih dugometnih projektila za protivraketnu odbranu S-300.

Izrael zapretio napadom na S-300, ali on već stigao
 

Libanska televizija Al-Manar, koja pripada militantnom šiitskom pokretu Hezbolah, savezniku režima Bašara el Asada, prenela je njegovu izjavu o ruskom protivraketnom sistemu u svojim udarnim vestima. Jedan zvaničnik Al-Manara potvrdio je AP-u da se radi o izjavi iz još neemitovanog Asadovog intervjua toj TV stanici.

Opozicija odbila mirovnu konferenciju

 

Sirijska opozicija saopštila je danas da neće učestvovati u mirovnim razgovorima koje organizuju SAD i Rusija.

 

"Međunarodna konferencija o političkom rešenju za situaciju u Siriji nema značaja u svetlu zločina koji se događaju", rekao je portparol Sirijske nacionalne koalicije Halid Saleh.

 

Opozicija je kao uslov za učešće na konferenciji postavila odlazak predsednika Bašara el Asada sa vlasti.

 

Održavanje konferencije "Ženeva 2" predložile su SAD i Rusija, kao pokušaj da se okonča dvogodišnji građanski rat u Siriji, u kojem je poginulo više od 94.000 ljudi.

Kako ocenjuje Asošiejted pres, Asadova obznana će samo zaoštriti tenzije u regionu i podriti napore da se za mirovni sto u Ženevi, pod okriljem UN, dovedo zaraćene strane u sirijskom građanskom ratu.

Ministar odbrane Izraela Moše Jalon izjavio je početkom ove sedmice da planirana isporuka ruskog sistema S-300 predstavlja pretnju, i dodao kako je jevrejska država spremna da upotrebi silu kako bi sprečila dostavu ovog oružja Damasku.

Pre tri dana, Evropska unija je ukinula embargo na isporuke oružja Siriji, čime je članicama omogućila da naoružavaju tamošnje pobunjenike koji nastoje da obore Asada i njegovu vladu. Ova odluka je podstakla bojazni da će na Bliskom istoku doći do trke u naoružavanju.

Izrael je poslednjih meseci izveo nekoliko vazdušnih udara na mete u Siriji, za koje se veruje da su bile pošiljke sa oružjem koje Damask šalje Hezbolahu u Liban. Nije jasno da li su tom prilikom izraelski avioni povredili vazdušni prostor Sirije. Međutim, ocenjuje AP, sistem S-300 u rukama Sirije ograničiće mogućnosti izraelske ratne avijacije da dela.

S-300 ima domet do 200 kilometara i može da prati i uništava nekoliko meta istovremeno. Ovaj sistem će ojačati borbene sposobnosti Sirije i omogućiće joj da uzvraća na napade koji dolaze iz vazdušnih prostora okolnih zemalja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.05.2013. 16:34
Oni dobise S-300 a mi?
Četvrtak 30.05.2013. 19:21
hehehehe... ćopavi zagorac je Srbima obezbedio MIG-29, svojevremeno... i to iz kompenzacije DUGA SSSR-a prema Jugoslaviji... a "četnički" vojvoda dade Kosovo i Metohiju za broj na kalendaru... HAHAHAHAHA... al' ćopavi nas je mrzeo....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online