Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.05.2013.
09:12
Blic A

Američki vojnik nađen posle 44 godine u Vijetnamu - zaboravio jezik i porodicu

Džon Hartli Robertson jedno je od 60.000 ugraviranih imena u Spomenik vijetnamskim veteranima u Vašingtonu, koji su njegova udovica i dvoje dece sigurno više puta posetili. Ali, šta ako Robertson nije poginuo za vreme specijalne tajne misije u Laosu 1968, kako se navodi u zvaničnoj vojnoj dokumentaciji, nego je i danas živ i zdrav?

Narednik Robertson: Njegovo ime ugravirano na pliči poginulih američkih vojnika
 

Ovo iznenađujuće pitanje nameće novi dokumentarni film "Unclaimed" (vojnik koga nisu tražili), prema kome bivši pripadnik Zelenih beretki na jugu centralnog Vijetnama danas ima 76 godina i ne može da se seti svog rođendana, imena svoje dece i čak je zaboravio engleski jezik.

Autori filma tvrde da bi dementni mršavi čovek veoma lako mogao da bude nestali ratni zarobljenik, koji se nikada nije vratio kući.

"Narednik Robertson" je ispričao reditelju Majklu Jorgensenu da je zarobljen kada se tokom vatrenog okršaja njegov helikopter zapalio i srušio na vrh planine u Laosu. Borci Severnog Vijetnama su ga navodno odmah zarobili.

"Zatvorili su me u kavez, duboko u šumi. Onesvešćivao sam se i ponovo se budio, jer su me mučili i morili glađu. Severnovijetnamski vojnik me je tukao motkom po glavi, urlajući: 'Amerikanac!'. Onda su me tukli još jače, mislio sam da ću umreti. Nisam ni reč rekao, iako su me tukli i mučili", kaže on.

Dementni starac za koga se veruje da je Robertson. Pitaju se koliko ih još takvih ima
 


Robertson tvrdi da je četiri godine kasnije uspeo da pobegne, da se skrivao u šumi i da ga je u jednom polju našla žena, koja ga je lečila i kojom se oženio. "Pozajmio" je prezime i datum rođenja njenog pokojnog muža i registrovan je kao vijetnamski Francuz Dan Tan Ngok. Dobili su i decu, ali nema dokaza o njegovim pokušajima da stupi u kontakt sa ženom ili decom u SAD.

Uprkos nelogičnostima, koje navode na zaključak da su mu njegovi otmičari naneli teške povrede mozga, ili da je, u najgorem slučaju, emocionalno potpuno otupeo, mnogi veruju da je zaista reč o Robertsonu.

Dokumentarni film je snimljen na inicijativu veterana Vijetnamskog rata Toma Faunsa, koji želi da dokaže da je čovek za koga je prvi put čuo za vreme humanitarne misije 2008. godine, zaista njegov bivši saborac. Tom je otišao da vidi Robertsona i bio je veoma sumnjičav, preslišavao ga ne bi li ga naveo da kaže da je sve izmislio, ali on je uporno tvrdio da jeste taj čovek, ispričao je reditelj filma.

Robertson (prvi s leva) zna samo svoje ime, ali ne i imena članova porodice i stari život
 

Radeći na filmu, Jorgensen je otkrio izveštaje iz 1982. godine o tome da je Robertson preživeo, što ga je navelo da se zapita zašto nikada nije uspostavljen kontakt sa njegovom porodicom da bi se to dokazalo. "Zašto su ga Amerikanci ostavili tamo sve te godine? Ima li još Džona Harlija Robertsona u Vijetnamu?", pita se Jorgensen u intervjuima "Gloubu" i "Dejli mejlu".

A zatim sam odgovara da mu je "izvor na visokog položaju rekao da ih ima i to ne zato što Vijetnamci neće da ih puste, već zato što američke vojne vlasti ne žele da se oni vrate kući". Fauns i Jorgensen su otkrili da su 2010. Robertsonu uzeti otisci prstiju u američkoj ambasadi. Faunsu je rečeno da nije bilo dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je reč o Džonu Harliju Robertsonu.

U nastavku filma prikazan je dirljivi susret Robertsona sa vojnikom koga je on obučavao 1960. godine - i koji tvrdi da ga je odmah prepoznao. U drugoj sceni susreće se sa 80-godišnjom Džin Robertson Holi u njenom domu u Kanadi - jedinom preživelom sestrom narednika Robertsona. Džin kaže da nema sumnje da je to on.

"Kada sam uzela njegovu ruku u svoju i pogledala ga u oči, nije bilo sumnje da je moj brat", rekla je ona. Naravno, pravu istinu će pokazati upoređivanje rezultata DNK analize brata i sestre, ali ona kaže da i bez toga zna da joj on brat.

Sreda 01.05.2013. 13:16
Треба га спровест у Хаг и судити му као ратном злочинцу пошто ратни злочин не застарева! Пре пар дана сам гледао снимке из Вијетнама,шта је све Америка оставила у "наслеђе" том народу! Деца се и дан данас рађају са тешким оболењима због деловања радијације и којекаквих бојевих отрова које су амерички злочинци користили против њих у току рата!То се у цивилизованом свету назива "смишљен геноцид" (а не оно што нама сервирају за Сребреницу!) и нема суда који га може оправдати!На жалост,нико није одговарао за тај злочин!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online