Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 24.04.2013.
16:25
Beta A

Američka šala "bombardujmo Češku" uplašila Poljake?!

Američki satirični list objavio je izmišljeni intervju sa Sarom Pejlin, nekadašnjom kandidatkinjom republikanaca za potpredsednika SAD, u kojem ona traži bombardovane Češke i svih muslimanskih zemalja zbog napada na Bostonski maraton. Šala je nastala zbog američkog nepoznavanja geografije, u kojem prednjači pomenuta političarka, i mešanja Čečenije i Češke, zbog čega je morao da reaguje i ambasador te evropske zemlje. Međutim, na ovu prozivku naseli su, ne Česi, već Poljaci, koji su zabrinuto upitali šta će se njima desiti ako neki Portugalac izvrši teroristički napad?!

Kada je Sara Pejlin u pitanju ništa nije nemoguće: Pa i da je Rusija deo Češke
 

Na šalu američkog satiričnog lista "Dejli karnt", inspirisanu zbrkom na društvenim mrežama, ali i televizijama poput CNN-a, koji su pomešali Čečeniju i Češku, naseli su umesto Čeha - Poljaci.

"Spalimo Prag. Sara Pejlin poziva na invaziju Češke", pojavila se vest na sajtu "Vprosta". "Bivši kandidat za potpredsednika SAD poziva na invaziju Češke", zabeležio je portal "Kresy.pl". "Novi standardi neznanja od bivše guvernerke Aljaske i neuspešnog kandidata za potpredsednika SAD", zgražavala se poljska "Kultura liberalna", koja je takođe nasela na izmišljeni intervju Pejlinove.

Nekim od poljskih medija nije uopšte zapalo u oči da se radi o satiričnom listu, a nije im zasmetalo ni to što Pejlinova navodno poziva da se američke trupe ne zaustave samo u Češkoj već da "daju lekciju svim tim arapskim državama" a na kraju još kaže, kada je upozorena na grešku: "Kakva razlika? Zar Rusija nije deo Češke". Baš toliko ne može ni ona da ne zna!

"Poljska za sada nije na listi zemalja za napad (od strane SAD). Međutim, šta će se desiti kada se republikanci vrate na vlast, a opasan zločin u SAD počini građanin zemlje koja ima opasno sličan naziv kao Poljska, recimo Portugalac", prokomentarisala je sasvim ozbiljno "Kultura liberalna".

"Vprost" je sklonio svoj članak sa sajta uz izvinjenje čitaocima za to što su novinari prevideli da prenose i komentarišu pisanje satiričnog lista.

"Nadamo se da ćemo dočekati dan kada će neki ozbiljni američki nedeljnik sasvim obziljno citirati poljski satirični 'Faktoid'", našalio se zbog gafa svojih kolega poljski dnevnik "Gazeta viborča".

U odbranu kolega novinara koji su smrtno ozbiljno shvatili satiričnu šalu i zabrinuli se da će jednom u SAD pozivati na bombardovanje Poljske zbog zločina nekog Portugalca novinari "Gazete viborče" naveli su da bi slične izjave ako dolaze od Sare Pejlin bile sasvim verodostojne.

Lavina komentara na račun Čeha i Češke na Fejsbuku i Tviteru povodom napada na maraton u Bostonu zbog slabog poznavanja geografije naterala je češkog ambasadora u Vašingtonu da objavi zvanično saopštenje da Češka nije Čečenija i mapu koja pokazuje gde se koja oblast nalazi.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.04.2013. 18:02
Da li neko misli da je ovo satira ?
Četvrtak 25.04.2013. 08:00
Nije smešno, iz gluposti nastaju loše stvari.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online