Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.10.2009.
07:34
Tanjug A

Berluskoni: Sudije su komunjare!

Italijanskog premijera Silvija Berluskonija sredinom novembra očekuje suđenje zbog poreskih malverzacija i korupcije. Berluskoni unapred okrivljuje "komunističke sudije" da "hoće da ga unište."


Berluskoni bi trebalo da se 16. novembra nađe pred sudijama zbog malverzacija vezanih za kupovinu televizijskih i bioskopskih prava u korist svoje porodične kompanije "Mediaset". Italijanski premijer, koga štampa često naziva "poslovnim tajkunom", tvrdi da je ta optužnica politički motivisana.


"Istinska anomalija u Italiji nije Silvio Berluskoni već komunistički tužioci i komunističke sudije u Milanu koji njega napadaju ponovo i ponovo i to otkad je ušao u politiku i odlučio da napada moć koju imaju komunisti", rekao je Berluskoni ljutito u utorak uveče, javile su agencije.

Optužnica za davanje mita


Britanskom advokatu Milsu je nedavno odbijena žalba i potvrđena presuda na četiri i po godine zatvora zato što je 1997. primio 600.000 dolara mita od Berluskonija da bi sakrio dokaze na suđenju u koji je aktuelni italijanski premijer bio umešan. Presuda protiv Milsa je doneta u februaru

Berluskoni je, zapravo, telefonski učestvovao u jednom televizijskom šou-programu, a mediji ističu da je to bila njegova prva javna reakcija na upravo proširenu tužbu milanskog suda da se Berluskoniju sudi i zbog podmićivanja britanskog poreskog advokata Dejvida Milsa (David Mills) iz 1997. godine.

Britanski advokat je, zapravo, osuđen zbog krivokletstva na dva suđenja, čime je omogućio Berluskoniju i njegovoj firmi "Fininvest" da izbegne da budu osuđeni, podsetile su svetske agencije.

Berluskoni je bio kooptuženi, zajedno sa Milsom, na suđenju zbog krivokletstva i davanja i primanja mita. Mils i Berluskoni tvrde da nisu krivi i da nisu prekršili zakon, a Berluskoni već godinama tvrdi da ga proganjaju levičari u italijanskom pravosudnom sistemu, a da je on uložio voko 200 milione evra u legalne poslove samo otkad je ušao u politiku.

Italijanski premijer je, ipak, nedavno otkrio da je bio umešan u 2.500 parnica tokom svoje duge kontroverzne karijere, na kojima nije imao običaj da se pojavljuje lično, već je ostavljao svojim advokatima da ga brane.

Pre godinu dana italijanski parlament usvojio je zakon kojim je premijer dobio imunitet od sudskog gonjenja dok je na dužnosti, ali je Ustavni sud Italije početkom oktobra ove godine poništio taj zakon.


Što se tiče predstojećih suđanja, politički analitičari ocenjuju da, u slučaju da Berluskoni bude proglašen krivim, to neće značiti da mora da podnese ostavku na mesto premijera Italije, večh će se, verovatno, naći pod velikim političkim pritiskom.

Pad popularnosti


Berluskoni je, inače, odavno pod pritiskom zbog niza ličnih skandala, a u poslednje vreme mu je i opala popularnost kod italijanskih birača uprava zbog takvih slučajeva, a naročito kontroveznih izjava za koje on kaže da su "spontane", kao i više seksualnih skandala.


Prema anketi biračkog raspoloženja prema Berluskoniju, koju je u nedelju objavio "Korijere dela sera", Berluskonijevu vladu sada podržava 44 odsto birača, dok je na početku najnovijeg mandata ta podrška iznosila 54 odsto.


Berluskoni je i ovu anketu komentarisao u spomenutom telefonskom razgovoru, istakavši da njegova vlada i dalje uživa podršku 54 odsto birača, a da on lično ima iza sebe 68 odsto Italijana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online