Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.04.2013.
01:41
Vesti A

Odrezak posle krvavog pira

Nekoliko sati pre nego što je svoju ženu obavestio o smrti njenog ljubavnika, čije je telo zapalio, prevareni muž Mark Budimir (44) počasto se velikim sočnim odreskom. Bezosećajni ubica čak je članovima svoje porodice poslao i fotografiju obroka. Mark Budimir je više puta telefonom pozivao uplašenu suprugu Janu, kojoj je sarkastično iznosio detalje o stravičnom zločinu koji je počinio.

Budimira izvode iz suda posle presude
 

Tokom bekstva posle ubistva Dina Moreska (34), Budimir se javio telefonom policiji, uz poruku da će im se predati tek posle nedelju dana odmora na severu Australije, kako bi se podsetio na srećan put koji je sa suprugom imao pre 15 godina. Međutim, nije daleko stigao pošto je policija uspela da praćenjem signala s mobilnog uhapsi u Broken Hilu.
Na početku suđenja za smrt Moreska, Budimir, inače samostalni biznismen, sedeo je mirno u sudnici Vrhovnog suda Viktorije. Dok je sedeo na optuženičkoj klupi beležio je detalje izjave supruge Jane, koja je svedočila protiv njega.


Budimir je sumnjao da ga supruga vara sa Moreskom, koji mu je bio poslovni saradnik. Ženino neverstvo je otkrio kada je proverio njene poruke u mobilnom telefonu i pročitao prepisku sa ljubavnikom.
 

Suze iz sažaljenja

U sudnici, Budimir je zaplakao jedino iz sažaljenja, dok je njegova majka pričala koliko mu je bilo teško što nije mogao da viđa svoju decu, staru između osam i 15 godina. Tek tada je prekrio lice rukama i plakao, zbog čega je sudija zatražio pauzu.

Troje prijatelja često su provodili slobodno vreme zajedno, izlazili su i u noćni klub, sve dok prijateljstvo između Jane i Dina nije preraslo u nešto više.


Kako je čula porota Vrhovnog suda Viktorije, o čemu smo već pisali, Budimir se tri puta svađao sa Dinom Moreskom iz Mejdstona. Odbivši da prizna da mu je brak propao, pretukao je Janu koja je odbijala da prizna da ga vara. Na sudu se čulo da se 30. oktobra 2011, optuženi sukobio sa Moreskom ispred bašte fabrike statua u Bruklinu gde su radili. Budimir je podigao mnogo manjeg i lakšeg Dina, koga je svom snagom tresnuo o tlo. Zatim je skakao po grudnom košu žrtve, što je jače mogao. Telo Moreska je bacio u kontejner za smeće i zapalio ga.


Budimir je bio samouveren da će članovima porote "prodati" svoju priču - da je zločin počinjen u samoodbrani. Neposredno posle ubistva, supruzi Jani je priznao da se "rešio" Moreska i da ona sada može da mu se vrati i da obnove porodicu.
 

Nije pokazao krivicu

Advokat optuženog Kolin Lovit pozvao je porotu da utvrdi da je Budimir bio voljen, posvećen suprug koji je bio isprovociran ženinim neverstvom. Optuženi se izjasnio nevinim po optužbi za ubistvo, a kako je advokat obrazložio jer je reč o samoodbrani i da je on kriv za ubistvo iz nehata ili samoodbrane. Međutim, izgleda da je samo Budimir verovao u svoju priču. Poroti je trebalo samo jedan dan da donosu okrivljujuću presudu.
Na sudu se činilo da je presuda porote ostavila i psihički uticaj na Budimira, koji je rekao: "Stavljate u zatvor dobrog čoveka." Međutim, nimalo nije pokazao da oseća krivicu za počinjeni zločin.

Policiji je rekao da je Dinova smrt nastupila slučajno pošto je čovek za koga su svedoci rekli da je bio nenasilan i povučen navodno njega pogodio kamenom.


- Ne, to nije bilo ubistvo. Možda ubistvo iz nehata ili u samoodbrani. Sada se osećam spokojnim - rekao je Budimir policiji.


Budimir se nije pokolebao kada je njegova supruga Jana, dok je svedočila, priznala da još voli muškarca koga je on "brutalno pretukao na smrt".


- Zločin je prekinuo moju fizičku vezu sa Dinom, međutim, naša emotivna veza se nastavlja. Ne mogu da prestanem da volim Dina - rekla je Jana na sudu.


On nije reagovao ni kada je čuo da je Dinova rođaka potresno ispričala da su morali da angažuju stručnjake za rekonstrukciju lica, kako bi rođaci u kapeli mogli da se oproste od Dina ili kada su izneti tužni detalji o tome kako Dinovi stari roditelji svakodnevno odlaze na groblje da oplakuju ubijenog sina.
 

Presuda: Iza rešetaka 18 godina

Sudija Džefri Netl rekao je da je Budimir iskreno bio zbunjen i potresen okrivljujućom presudom, verujući da je ubistvom zaštitio svoju porodicu. On još krivi suprugu Janu za čitavu nesreću.
Osuđujući ga na 18 godina zatvora, bez prava na pomilovanje tokom 16 godina, sudija Netl je poručio:
- Zadovoljan sam što ćete godinama, koje će te provesti u zatvoru, moći da razmišljate o zločinu koji ste počinili i prihvatite moralnu odgovornost.

POVEZANE VESTI

Petak 12.04.2013. 03:00
Слобода за Будимира.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online