Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 29.12.2012.
17:24
Blic A

Nemci "izvoze" penzionere

Hiljade nemačkih penzionera odlazi u jeftinije staračke domove i centre za rehabilitaciju u istočnoj Evropi i Aziji zbog pada standarda i rasta troškova potrebnih za brigu o starima. Kritičari ovog "egzodusa“ smatraju da je to "nehumana deportacija“.

Foto: Ilustracija
 

Nemačka se ubraja u društva koja najbrže stare, zbog čega sve više Nemaca boravi u staračkim domovima. Međutim, prema pisanju britanskog "Gardijana", zbog finansijske krize u evrozoni, mnogi više ne mogu sebi da priušte taj "luksuz", pa su prinuđeni da se presele u ustanove sličnog tipa u istočnoj Evropi i Aziji.

Razlog je očigledan: dok penzije stagniraju, prosečna cena boravka u domu kreće se od 2.900 do 3.400 evra mesečno.

S obzirom na to da životni standard Nemaca kontinuirano opada, u narednim godinama broj penzionera koje će Nemačka "izvoziti" drastično će se povećati. Demografi ovakvu situaciju opisuju kao "tempiranu bombu".


Hroničnu krizu sistema brige za stare u Nemačkoj - zbog manjka radne snage i rasta troškova - godinama su ublažavali radnici iz istočne Evrope koji su dolazili u Nemačku da bi negovali stare i nemoćne. Međutim, prebacivanje starih u istočnu Evropu smatra se novim očajničkim potezom, koji označava da sistem ne funkcioniše čak ni uz uvezenu jeftinu radnu snagu.


Socijalferband Dojčland, društveno-politička organizacija koja se bavi socijalnim pitanjima, ističe da činjenica da Nemci ne mogu da plate troškove boravka u staračkom domu u vlastitoj državi zahteva da se zazvoni na uzbunu i političku intervenciju države.


- Ne možemo da dozvolimo da ljudi koji su ceo život gradili Nemačku kako bi postala ovo što je danas, budu deportovani. To je nehumano - izjavio je Ulrike Mašer, predsednik Udruženja.


Istraživanje pokazuje da je 2011. godine 7.146 nemačkih penzionera živelo u staračkim domovima u Mađarskoj, više od 3.000 u Češkoj Republici i oko 600 u Slovačkoj. Nepoznat broj starih boravi u Španiji, Grčkoj i Ukrajini. Tajland i Filipini su najčešća destinacija u Aziji.


Mnogi penzioneri kažu da su sami odlučili da se presele zbog toga što starački dom, na primer u Mađarskoj, košta trećinu ili dve trećine cene domova u Nemačkoj, kao i zbog bolje usluge i nege. Međutim, mnogi zbog novca nisu imali izbora.


Kristel Binštajn, sa Univerziteta Viten/Herdeke, kaže da su domovi u Nemačkoj na "granici pucanja" zbog manjka osoblja.


- Često jedna bolničarka brine o 40 ili 60 starih i može da im posveti svega 63 minuta dnevno - tvrdi ona.

POVEZANE VESTI

Subota 29.12.2012. 17:47
Под хитно да "увеземо" једно 100.000 немачких пензионера и да запослимо барем 20.000 младих!!!
Nedelja 30.12.2012. 14:27
Tako to biva kada ne žele da se brinu o svojim roditeljima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online