Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.10.2009.
12:01
E. V. A

Palestinci žedni zbog Izraelaca

"Amnesti internešenel" upozorava na probleme Palestinaca. Na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze ljudi nemaju pristup ni minimumu čiste vode, a Jevreji zabranjuju kopanje bunara i uništavaju cisterne za vodu.

Organizacija za ljudska prava "Amnesti internešenel" upozorila je juče da Izrael uskraćuje Palestincima pristup čak i minimumu čiste, bezbedne vode na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Na Zapadnoj obali ograničenja, koje je uveo Izrael, predstavljaju diskriminaciju prema Palestincima, a u Pojasu Gaze je izraelska blokada dovela vodovodni i kanalizacioni sistem do krizne tačke.
 

Izveštaj netačan?

 

Izraelske vlasti su izveštaj označile neobjektivnim i netačnim, priznavši da postoji jaz ali ne tako velik kako je predstavljeno. One tvrde da je Izrael ispunio svoje obaveze, a Palestinci nisu pročišćavali upotrebljenu vodu. Tel Aviv ističe da Izraelci troše 408 litara dnevno po osobi, a Palestinci 287 litara.

U izveštaju se navodi da je dnevna potrošnja vode u Izraelu po glavi stanovnika četiri puta veća nego na palestinskim teritorijama. Dok dnevna potrošnja prosečnog Palestinca dostiže 70 litara vode na dan, Izraelac troši 300. Neki Palestinci dobijaju jedva 20 litara vode na dan, što je minimum koji se preporučuje čak i u slučaju humanitarnog vanrednog stanja.
- Voda je osnovna potreba i pravo, ali za mnoge Palestince sakupljanje čak i vode lošeg kvaliteta postalo je luksuz koji jedva mogu da priušte - rekla je Donatala Rovera iz "AI", naglasivši da "Izrael mora da okonča svoju diskriminatornu politiku i odmah ukine sva ograničenja koje je uveo na palestinski pristup vodi".


Izraelska strana je izveštaj - na 112 strana - označila pogrešnim, tvrdeći da Palestinci dobijaju više vode nego što je predviđeno mirovnim sporazumima iz 90-ih godina.

Izrael se i sam suočava sa nedostatkom vode, ali inače kontroliše veći deo snabdevanja Zapadne obale i koristi podzemnu vodu iz izvora koji povezuju tu zemlju i palestinsku teritoriju. Deo vode prodaje Palestincima na osnovu kvota utvrđenih na osnovu mirovnog sporazuma iz 1993 . godine, koje nisu povećene sa rastom stanovništva.

"AI" navodi da na Zapadnoj obali Izrael sprečava Palestince da kopaju bunare i da im je čak uništio cisterne za vodu, dok jevrejski naseljenici imaju bazene i zelene bašte. U Pojasu Gaze podzemne vode su zagađene mešanjem sa morskom vodom i kanalizacijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online