Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.11.2012.
12:17
rts.rs A

Amerikanke hoće u rat

Četiri pripadnice američke vojske, podnele tužbu protiv vojnog zakona, koji zabranjuje učešće žena vojnika u borbama. Ženama je zabranjeno da služe kao vojno osoblje na oko 230 hiljada različitih pozicija.

Žene u vojsci SAD žele da imaju ista prava kao i muškarci
 

Dugogodišnji vojni zakon, kojim se zabranjuje učešće žena u borbama, četiri pripadnice američke vojske pokušaće da pobiju tužbom koju su podnele. "Zakon je pogrešan, pošto se taktika i tehnika ratovanja stalno menjaju, a i zabrana postavljanja ženskog osoblja na preko 30 odsto pozicija, ograničava karijeru žena u vojsci", navodi se u tužbi.
 

"Važeći zakon iz 1994."

Važeći vojni zakon, donesen 1994. godine, dozvoljava ženama vojnicima da služe u borbenim jedinicama kao bolničarke, obaveštajne i komunikacione trupe, na nivou bataljona, ali dvema ženama ne može biti dodeljena ista pozicija u jednom bataljonu.
Zvanična vojska nekad "zaobilazi" pravila i dozvoljava ženama da učestvuju u borbama,
Američko vojno vazduhplovstvo zasad pruža ženama najviše mogućnosti, obzirom da nema polnih restrikcija, te žene tu mogu da obavljuju 99 odsto poslova.

Američka unija za građanske slobode raspravljala je o žalbi koje su podnele pripadnice američke vojske, tvrdeći da je vojni zakon, kojim se zabranjuje ženama vojnicima da učestvuju u borbama, zasniva na polnoj diskriminaciji, te je samim tim neustavan, prenosi britanski Gardijan.

"Nakon skoro jednog veka, otkako su žene izborile pravo glasa, vojni zakon o borbi isključuje učešće žena, kao ravnopravnih građana u vojnoj odbrani naše države", ističe se u tužbi četiri žene, koje su učestvovale u borbama u Iraku i Avganistanu.

U tužbi se dalje navodi kako im je karijera upravo ograničena usled nemogućnosti da se dokažu i konkurišu za određene pozicije.

Restrikcije prema ženama u vojsci se postepeno smanjuju. U februaru ove godine Ministarstvo odbrane dozvolilo je ženama da služe u odredima koji imaju od 300 do 1300 pripadnika.

Međutim, ženama i dalje nije dozvoljeno da služe u manjim specijalnim ili pešadijskim jedinicama, koje direktno učestvuju u borbama.

Ženama vojnicima zabranjeno je da služe kao vojno osoblje na oko 230 hiljada različitih pozicija, međutim u Iraku i Avganistanu, gde vojni zakoni blede, žene su učestvovale u borbama uprkos pravilima, ističe Američka unija za građanske slobode.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online