Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.11.2012.
06:44 >> 13:52h
Beta A

Sirene u Tel Avivu

Sirene su aktivirane danas popodne u Tel Avivu, drugi dan zaredom, nakon što se čula jaka eksplozija raketa ispaljenih iz pojasa Gaze prema tom gradu, komercijalnom centru Izraela.

Pojas Gaze u plamenu posle napada izraelskih snaga

Policija nije odmah mogla da potvrdi da li je išta pogođeno u gradskom području.

Rečeno je samo da su ispaljene dve rakete, a izveštaja o povredama i šteti nema.

Dve rakete iz pojasa Gaze ispaljene su i juče na Tel Aviv, ali su izgleda pale u more. Tada su se prvi put od Zalivskog ranih 1990- tih godina prave sirene oglasile u Tel Avivu. Odgovornost za raketiranje preuzeo je Islamski džihad.

Prethodno je jedna raketa pala na otvoreno u području grada Aškelona 15 kilometara udeljenog od Tel Aviva, koji je inače 75 kilometara daleko od granice pojasa Gaze.



Najnovija eksplozija usledila je nakon što su pripadnici Hamasa ispaljivali rakete na Izrael tokom posete egipatskog premijera Hišama Kandila Gazi.

Prethodno je izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao da će poštovati prekid vatre tokom te kratkotrajne posete i izraelska vojska tvrdi da ga nije prekršila uprkos ispaljivanju palestinskih raketa.

Ranije je najmanje 12 kamiona sa tenkovima i oklopnim vozilima primećeno je kako se kreće ka graničnom području, kao i autobusi sa vojnicima. Prethodno su Palestinci iz pojasa Gaze ispalili rakete na okolinu Tel Aviva. Najmanje 22 osobe su poginule, 19 Palesinaca i tri Izraelca u eskalaciji sukoba u poslednja dva dana.

Vojni zvaničnici Izraela navode da su ovi potezi pripreme za moguću kopnenu operaciju, ali da za sada nije doneta nikakva odluka, preneo je AP.

SAD i Velika Britanija stale na stranu Izraela

 

Međunarodna zajednica je ostala podeljena po pitanju najnovijih sukoba na Bliskom istoku pošto su SAD i Velika Britanija stale na stranu Izraela, dok su Rusija i mnoge arapske zemlje, među kojima Egipat, koji ima ključnu ulogu u očuvanju regionalne bezbednosti. Američki predsednik Barak Obama poručio je da podržava pravo Izraela na odbranu i osudio palestinske raketne napade.


U Londonu, šef britanske diplomatije Vilijem Hejg ocenio je da Hamas "snosi glavnu odgovornost" za eskalaciju nasilja u pojasu Gaze i zatražio je od Palestinaca da smesta obustave napade na Izrael.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je najavio da je odobrio mobilizaciju rezervista, a izraelska vojska da bi čak 30.000 moglo da bude mobilisano. Barak je istakao da "ova eskalacija ima cenu koju će druga strana platiti", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Najmanje dve rakete ispaljene na područje grada Tel Aviva sinoć nešto pre 19 sati, javili su izraelski mediji.

Palestinski Islamski džihad je preuzeo odgovornost za napad. Istovremeno su naglasili da je to prvi put da se prava sirena začula u Tel Avivu od Zalivskog rata početkom 1990-tih godina.

Dva sata ranije sirena je aktivirana u Rišon Lecionu petnaestak kilometera od Tel Aviva.

Raketa je pala na otvoreno područje i niko nije ranjen, niti je bilo štete.

Stanovnici Tel Aviva su nastojali da se sklone pošto su se začule sirene, upozoravajući ih na pretnju, prvi put nakon dve decenije, ali žrtava i štete nije bilo. Izraelske vazduhoplovne snage otpočele su juče operaciju protiv ekstremista u pojasu Gaze, da bi zatim usledila raketna paljba iz pojasa Gaze na izraelsku teritoriju.

Juče ujutru je u palestinskom raketnom napadu na jug Izraela ubijeno troje Izraelaca, dok je 19 Palestinaca poginulo u dva dana izraelskih vazdušnih napada na Gazu.

Palestinski premijer u Gazi Ismail Hanije iz Hamasa osudio je, kako je rekao, "izraelski svirepi napad".

Okolina Tel Aviva
 

"Mi ovde u Gazi ćemo ostati čvrsti i nepoljuljani. Mi ćemo odbaciti agresiju“, naglasio je on u televizijskom obraćanju Palestincima.

Lider Hamasa Haled Mešal pozvao je, u međuvremenu, Palestince da "nastave da pružaju otpor" Izraelu.

Rusija osudila Izrael

Rusija je, s druge strane, osudila Izrael zbog "nesrazmerne" primene sile, upozorivši da bi najnovija eskalacija nasilja mogla da preraste u širi sukob, a pozvala je i Palestince da obustave raketnu paljbu na teritoriju jevrejske države.

Egipatski predsednik Muhamed Morsi ocenio je da su napadi Izraela na pojas Gaze neprihvatljivi i da će dovesti do nestabilnosti u regionu.

"Muškarci i žene Palestine, nastavićemo sa otporom", rekao je Mešal na sastanku islamskih lidera u Kartumu. Izrael je istovremeno odobrio regrutovanje rezervista kako bi proširio operaciju u pojasu Gaze.

Izrael će preduzeti "svaku akciju koja je neophodna" da odbranio svoje gradjane od palestinskih raketnih napada, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

"Naša armija će proširiti svoje operacije da zaštiti Izrael", rekao je Netanijahu novinarima, dodavši da će Izrael nastaviti da čini "sve što je u njegovoj moći" da izbegne civilne žrtve.

On je optužio Hamas za "dupli ratni zločin" - pucanje na izraelske civile i onda skrivanje iza palestinskih civila, tvrdeći da ekstremisti namerno stavljaju rakete u civilna područja.

U izraelskim vazdušnim udarima na pojas Gaze u poslednja 24 sata ubijeno je najmanje 19, a ranjeno 160 Palestinaca, dok je na izraelskoj strani poginulo troje ljudi, a ranjeno petoro, od kojih troje dece, kada je raketa ispaljena iz pojasa Gaze pogodila stambenu zgradu na jugu Izraela.

Među ubijenim Palestincima a je i komandant vojnog krila Hamasa Ahmed al Džabari.

S palestinske teritorije je ispaljeno oko 250 raketa, dok je Izrael sinoć i danas izveo više od 150 vazdušnih udara na pojas Gaze.

Iran uz Hamas

Iranska državna televizija prenela je izjavu portparola Ramina Mehmanparasta koji je rekao da ćutanje međunarodne zajednice ohrabruje jevrejsku državu da nastavi sa još agresivnijom politikom, navodi AP.
On je pozvao druge zemlje da reaguju tako što će prekinuti odnose sa Izraelom. Iran je blizak saveznik vodja pokreta Hamas, pri čemu ni jedni ni drugi ne priznaju Izrael, podseća AP.

Među ranjenima na izraelskoj strani su četvorogodišnji dečak i dve bebe, dok je na palestinskoj strani u poslednja dva dana ubijen i jedanaestomečni sin kamermana BBC-ja koji je i sam zadobio kritične povrede.

Nasilje je eskaliralo posle ubistva Džabarija, na čijoj se sahrani u Gazi danas okupilo više hiljada ljudi. Visoki zvaničnici Hamasa nisu, međutim, prisustvovali sahrani iz straha za sopstvenu bezbednost.

Džabari je najviši zvaničnik Hamasa ubijen posle velike izraelske ofanzive na pojas Gaze, započete krajem 2008. godine, u kojoj je poginulo 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca. Njegovim ubistvom, Izrael je obnovio kontroveznu praksu ciljanih ubistava "hamasovaca".

Izraelska vojska nazvala je Džabarija "teroristom broj jedan u pojasu Gaze" i navela da je on, između ostalog, bio umešan u otmicu izraelskog vojnika Gilada Šalita 2006. godine. Aktuelni sukob Izraela i Palestinaca najžešći je u poslednje četiri godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online