Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.11.2012.
20:29 >> 20:59h
Beta A

Ban Ki Mun se raduje dijalogu Beograda i Prištine

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ohrabrio je Beograd i Prištinu da nastave dijalog uz posredovanje Evropske unije i da primene do sada postignute sporazume, piše u izveštaju u koji je imala uvid agencija Beta.

Ban Ki Mun

"Radujem se nastavku dijaloga i nadam se da može biti stvoren zamah da se Beograd i Priština postepeno, ali sigurno kreću ka normalizaciji odnosa i uspostavljanju trajnog mira u regionu", naveo je Ban Ki Mun u redovnom tromesečnom izveštaju koji će Savet bezbednosti razmatrati 27. novembra.

U izveštaju za period od jula do oktobra 2012, Ban Ki Mun ocenjuje da je bilo pozitivnog razvoja u naporima vezanim za primenu sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

"Pozdravljam uveravanja dobijena od Beograda i Prištine u pogledu njihove spremnosti i posvećenosti nastavku snažnog angažovanja u dijalogu koji vodi EU, rešavanju spornih pitanja mirnim sredstvima i zadržavanju njihove zajedničke evropske perspektive. Prethodnih nekoliko meseci pokazalo je da su strane sposobne da prevaziđu prepreke nastale različitim tumačenjima sporazuma i da žele da se ide napred", naveo je Ban Ki Mun, koji ocenjuje da konstruktivni koraci koji su preduzeti u posmatranom periodu po pitanju zajedničkog upravljanja prelazima i regionalne saradnje pružaju osnov za optimizam.

- Ti koraci treba da budu praćeni punom primenom tih sporazuma kao i sporazuma postignutih tokom proteklih runda dijaloga, naveo je on.

Kad je reč o bezbednosnoj situaciji, Ban Ki Mun ukazuje da relativan mir u prethodnom periodu, posebno na severu Kosova, treba održati. Incidenti i tenzije u prethodnom periodu i dalje zabrinjavaju i moraju biti rešeni na miran način i tako što će se baviti legitimnim problemima uključenih strana.

"Pozivam lidere u Beogradu i Prištini kao i lokalne aktere da pokažu uzdržanost, strpljenje i dobru volju neophodnu da se dođe do održivog rešenja", naveo je Ban Ki Mun i ukazao da je važno osigurati bezbednost i slobodu kretanja.

Povodom odluke Međunarodne upravljačke grupe (ISG) o okončanju "nadgledane nezavisnosti" Kosova, Ban Ki Mun ukazuje da je važno da kosovske institucije uz podršku međunarodne zajednice nastave napore u izgradnji multietničkog i demokratskog društva na Kosovu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online