Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.11.2012.
03:17
Vesti A

Nevin čovek pobedio džina

"Ovo je bila bitka između Dejvida i Golijata, borba pojedinca protiv džina, koji je mogao da koristi sav mogući novac i snagu, kako bi zgazili nevinog čoveka". Ovim rečima je Milorad Trkulja prokomentarisao presudu Vrhovnog suda Viktorije, kojom je u sredu dobio pravni spor poveden protiv gigantskog pretaživača Gugl.

Milorad Trkulja

U tužbi Trkulja je tvrdio da ga je Gugl oklevetao, jer se korišćenjem njihovog pretraživača dovodio u vezu sa nekim od najpoznatihih članova podzemlja u Viktoriji.

Šestočalna porota Vrhovnog suda Viktroije utvrdila je da je Milorad Trkulja oklevaten, a da je zbog objavljivanja fotografija Trkulja prvi put kontaktirao Gugl još 2009. Tada je tražio da se slike uklone. Kada bi se u Guglu upisalo Trkuljino ime, pojavili bi se njegovi podaci i fotografije pored kriminalcima, kao što je Toni Mokbel. Bio je povezan i sa, sada ukinutim portalom Melburnski kriminal, koji je publikovao fotografije sa njegovim imenom.

Milorad Trkulja ističe i kako nikada nije nameravao da tuži Gugl, ali da je bio primoran da to učini, pošto su odbili njegov zahtev podnet 2009.

Advokati Gugla pravdali su se kako internet pretaživač nije izdavač spornog materijala, već samo da su indetifikovali spoljne linkove sa portalima na kojima su fotograije po traženim podacima. Branili su se tvrdnom o slobodi širenja materijala globanom mrežom, uz napomenu da oni samo obezbeđuju linkove do sadržaja, za koji nisu imali uvid da je klevetničkog karaktera.

Međutim, porota je utvrdila da je Gugl kriv jer nije preuzeo nijedan korak da ukloni fotografije čim su ih kontaktirali Trkuljini advokati. Međutim, porota je utvrdila da pretaživač nije odgovoran za objavljivanje rezultata posle izvršene pretrage, jer je Trkulja nepotpuno ispunio obrazac, kojim se prijavljuje materijal uvredljivog sadržaja.


Portal na kojem su se nalazile sporne fotografije je u međuvremenu zatvoren, a slike i tekst više ne može da se pronađe korišćenjem Gugl pretraživača.


Odluku o odštetnom zahtevu sudija Dejvid Bič trebalo bi da donese u ponedeljak.

Uvek na strani zakona

 

U izjavi datoj "Ejxu", Trkulja je podsetio da nikada u životu nije bio umešan neko krivično delo. Rekao je i kako je pogrešno povezanje sa članovima podzemlja, ostavilo velike tragove u njegovom životu.
- Ono kroz šta sam prošao nikada ne bih poželeo ni najgorem neprijatelji - rekao je on.


U martu ove godine, Milorad Trkulja je dobio i sličan spor pokrenut protiv pretraživača Jahu, a sud ga je obeštetio sa 225.000 dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online