Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2012.
03:44
Vesti A

Voda opasna po zdravlje

Stanovnici Južne Australije piju vodu koja sadrži potencijalno kancerogene sastojke, upozorava novi izveštaj.

Foto: Ilustracija
 


Ovdašnji mediji došli su, na osnovu Zakona o slobodi informacija, do izveštaja SA Votera koji kaže da voda iz slavina u ovoj državi ne odgovara nacionalnim pravilima o vodi za piće Australije, kao ni Svetske zdravstvene organizacije. Od januara 2000. do jula 2012. merenja su pokazala da su propisi prekršeni čak 9.298 puta, što će reći da je voda bila opasna po zdravlje.


Vlasti tvrde da Južnoaustralijanci nemaju od čega da strahuju. Za razliku od njih, stručnjaci kažu da nije jasno u kolikoj meri produženo izlaganje (konzumiranje) može da poveća rizik od raka.

Hlor opasan za loš imunitet

Najviše zabrinutosti izazivaju slučajevi u kojima je potencijalna opasnost od raka izazvana procesom dezinfekcije vode hlorinom, koji se koristi da se iz nje eliminišu štetni mikroorganizmi. Umesto da posluži svrsi, naime, hlor u dodiru sa organskim materijama u vodi dovodi do stvaranja takozvanih trihalometana. Oni, pri grupnim testovim, ne bi smelo da pređu 250 delova na milijardu.
- Ali, ako se računaju pojedinačno, došlo je do skoro 3.000 pojava štetnih nusprodukata - kaže gospodin Ejmis. - Ljudi sa oslabljenim imunim sistemom trebalo bi zaista da budu oprezni kad piju hlorisanu vodu.

Savet za borbu protiv raka takođe navodi, kako prenosi portal "Adelaide Nonj" da su neka ispitivanja na životinjama pokazala vezu između hemikalija i nekih kancera.


Istraživač organizacije Prijatelji Zemlje, Entoni Ejmis, koji je analizirao podatke iz testiranja, kaže da je najviše probijanja normi u kvalitetu vode bilo na Kenguru ajlendu, a zatim Lokstonu u Riverlendu.


- Prilično je šokantno kada prolazite kroz te podatke i utvrdite koliko puta se odstupalo od zdravstvenih normi - kaže on.


Najveća zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije je povećan rizik od raka mokraćne bešike, a takođe može da dođe i do slabijeg porasta poremećaja reprodukcije.


Kao rešenje gospodin Ejmis savetuje postavljanje filtera na slavine.


Međutim, univerzitetski stručnjak za vodu, profesor Kristofer Sejnt kaže da filteri otklanjaju neke fluoride koji su važni za zdravlje zuba.


On kaže da su propisi o kvalitetu vode zasnovani na riziku i dužini uzimanja, i na opštim prihvatljivim nivoima.


On ističe da je rizik u hroničnom izlaganju (konzumiranju zatrovane vode), a ne u opasnosti od jednog korišćenja takve vode.


On, međutim, nije u stanju da kaže u kolikoj meri dužina vremena trošenja ovakve vode i količina zagađenosti u njoj mogu da povećaju rizik od kancera.


Predsednik Saveta za borbu protiv raka prof. Jan Olver kaže da međunarodna agencija za istraživanje raka prati nivoe trihalometana, jer testovi na životinjama pokazuju da postoji veza između njih i raka mokraćnog mehura.


Glavni savetnik za vodu u vladi Južne Australije dr Dejvid Kanlig kaže da je voda iz slavina bezbedna i zdrava i savetuje da se ne koriste filteri. On objašnjava da je dezinfekcija vode važnija - jer ako voda nije dezinfikovana verovatno je da će se odmah odraziti po zdravlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online