Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 14.10.2012.
11:48
Blic A

Kad devojčica ima muža...

Gulam je imala samo 11 godina kada su je udali za 40-godišnjeg Jazina iz jednog sela u Avganistanu. Ona je samo jedna od 10 miliona devojčica koje su svake godine prisiljene da se udaju za muškarce dovoljno stare da bi im bili očevi ili čak dede.

U nastojanju da pokrenu globalnu raspravu o poražavajućim posledicama udaje u tako mladim godinama, koja se trenutno praktikuje u više od 50 zemalja u razvoju, Ujedinjene nacije proglasile su 11. oktobar za Međunarodni dan devojčica.

Da bi obeležila taj datum i skrenula pažnju na sudbinu devojčica u zemljama poput Indije, Jemena i Etiopije, fotoreporter Stefani Sinkler snimila je u saradnji s “Nešnel džiografikom” čitavu seriju potresnih fotografija.

Među ovim devojčicama ima onih koje roditelji već u petoj godini udaju za sredovečne muškarce.

Procenjuje se da se da je oko 15 miliona maloletnih devojčica trenutno u braku, pri čemu se čin venčanja obično odvija u tajnosti.


Sveštenik Adisu Abebe (23) i njegova nova nevesta Destaje Amare (11) venčali su se u skladu s tradicionalnim običajima etiopske pravoslavne crkve

Samo u Avganistanu, oko 57 odsto devojčica udalo se pre nego što je navršilo 16 godina, što je zakonski propisana minimalna starost za stupanje u brak.

Roditelji se odlučuju za ovaj korak iz različitih razloga, počev od pritiska zajednice da poštuju drevne kulturne običaje, pa do finansijskih razloga.

U siromašnim zemljama u razvoju nije neuobičajeno da porodice koriste svoje ćerke kao sredstvo za otplatu dugova.

Od većine udatih devojčica očekuje se da odmah zatrudne, što često ima kobne posledice, kako za majku, tako i za bebu.

Statistika pokazuje da među devojčicama nevestama ima dvostruko više slučajeva smrti u trudnoći nego među ženama koje su prešle dvadesetu.

Sinklerova je od 2003. posetila najudaljenije krajeve sveta da bi snimala venčanja malih nevesta i njihov preobražaj u mlade majke, nadajući se da će tako skrenuti pažnju na njihov problem.

Devojčice su često primorane da napuste školu, da se odreknu svojih snova o budućoj profesiji, a često su izložene fizičkom, seksualnom i verbalnom naselju.

One koje uspeju da pobegnu od svojih muževa, završe u siromaštvu, a neke se okrenu prostituciji.

Nedelja 14.10.2012. 11:52
Divljastvo bez granica. Zalosno je da i pravoslavni Etiopljani upraznjavaju takve divljacke "obicaje".
Nedelja 14.10.2012. 11:57
Ni pameti..... ni kulture... ni morala.....
Nedelja 14.10.2012. 12:55
Tamo majke kada rode žensko dete, umesto radosti, s pravom mogu da tuguju i plaču čitavog života. Samo zato što sebičnim i pokvarenima tako odgovara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online