Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 12.10.2012.
19:10
Beta A

Mo Jan - podrška komunista i kritika disidenata

Mo Jan, kineski pisac i dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost danas je dobio pohvale od komunističke vlade, ali i kritike od disidenata.

Pokušao da se odbrani od kritika disidenata, ali priznaje da piše iz perspektive komuniste
 

U svom rodnom selu Gaomu na istoku Kine pisac je dao izjavu posle oštrih kritika njemu upućenih zbog veza za kineskom Komunističkom partijom, i rekao da je nagrada koja mu je dodeljena u Stokholmu "književna, a ne politička nagrada".

"Neki kažu da ne treba da dobijem nagradu zbog svojih bliskih veza sa Komunističkom partijom. Ne smatram to ubedljivim argumentom", rekao je ovogodišnji laureat na konferenciji za štampu.

On je dodao da smatra da su neke izjave Mao Cedunga o umetnosti bile razumne, kao što je ona o odnosima između umetnosti i života. On se osvrnuo na poznati Maov govor iz 1942. godine o književnosti i umetnosti.

Jedan od prvih koji je osudio novog Nobelovca je slikar Aj Vejvej, oštri kritičar kineskog političkog i pravnog sistema. "Mo Jan je uvek na strani vlasti. Ljudi ne znaju da li treba da se smeju ili da plaču zbog ove Nobelove nagrade", rekao je Aj Vejvej.

Vei Džingšeng, koji se smatra ocem prodemokratskog kineskog pokreta, takođe ga je kritikovao iz SAD. On je rekao da Mo Jan nema podršku autora disidenata i da je rukom prepisivao deo govora Mao Cedunga, tokom zvanične komemoracije u maju.

"Pišem u Kini u kojoj je na vlasti komunistička partija. Moj rad od 1980-ih jasno pokazuje da pišem iz jedne perspektive, i to je perspektiva ljudskog bića", rekao je u svoju odbranu Mo Jan.

"Mislim da mnogi od mojih kritičara nisu pročitali moje knjige. Da su ih pročitali razumeli bi da su napisane pod velikim pritiskom i da su me izložile velikom riziku", dodao je.

On je takođe izrazio nadu da će što je pre moguće biti oslobođen disident i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2010. godine Liu Siaobo, koji od 2009. služi 11-godišnju kaznu zatvora zbog "subverzije", pošto je napisao tekst o uspostavljanju demokratije.

Prethodno je najviši kineski komunistički zvaničnik zadužen za propagandu Li Čangčun čestitao Mo Janu na Nobelovoj nagradi.

"Nobelova nagrada data Mo Janu označava bogatstvo i napredak kineske knjizevnosti kao i stalno jačanje snage i međunarodnog uticaja Kine uopšte", rekao je on.

Drugi kineski zvaničnik demantovao je da Kina ima drugačiji stav time što se raduje Nobelovoj nagradi za Mo Jana, dok je 2010. članove Nobelovog komiteta nazvala "klovnovima" pošto su dodelili nagradu za mir Liu Siaobou.

"Naš stav o tom pitanju je koherentan i jasan", rekao je Hong Lei, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova i dodao da se pre dve godine Komitet svojom odlukom umešao u unutrašnje poslove Kine, dok nasuprot tome Mo Jan ima odličan ugled u Kini i njegovi književni talenat je naširoko poznat.

Dodela Nobelove nagrade za književnost 2000. Gao Singđijanu, piscu koji je napustio svoju zemlju i uzeo francusko državljanstvo, već je kineska vlada doživela kao uvredu i zabranila je njegova dela. Zvanična štampa je takođe danas pravila razliku između "dobrih" i "loših" Nobelovih nagrada.

Subota 13.10.2012. 13:54
Cudo je da neko ko pise po svojoj savjesti dobije u danasnje vrijeme Nobelovu nagradu. Do sada su to bili samo kojekakvi "pisci" koji laju protiv svoje zemlje, a po nalogu NATO zlikovaca. Nobelovu nagradu za mir treba ukinuti, jer poslije Obame i EU ona nema vise nikakav kredibilitet.
Subota 13.10.2012. 10:39
Kako im se promaklo da daju nagradu nekome ko nije NATO pisac?
Petak 12.10.2012. 19:21
Prvo da pročitamo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online