Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 24.09.2012.
01:42
Beta A

Belorusija: Zatvorena birališta, Lukašenko pobednik

Birališta na parlamentarnim izborima, održanim u nedelju u Belorusiji, su zatvorena. Na izborima nije bilo glavnih opozicionih partija koje su ih bojkotovale zbog nagoveštaja izborne prevare i problema političkih zatvorenika, i sa skoro sigurnom pobedom dosadašnjeg, dugogodišnjeg lidera Aleksandra Lukašenka.

Još jedna pobeda: Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije
 

Glavne dve opozicione partije, kako prenosi televizija Skaj njuz, pozvale su svoje birače da umesto na glasanje odu na pecanje ili u šumu, da beru pečurke, zbog sigurne prevare, kako su navele.

"Pozivamo birače da ignorišu i bojkotuju ovu izbornu farsu", rekao je lider Jedinstvene građanske partije, Anatolij Lebedko.

"Bojkot odraz slabosti opozicije"

Lukašenko je, komentarišući povlačenje opozicije sa izbora, rekao da je ono odraz njihove slabosti i da pokazuje da su "niko".

OEBS je poslao 330 posmatrača za glasanje, ali je dvojici njih bio zabranjen ulazak, i to bez objašnjenja. Ta organizacija će u ponedeljak ujutru objaviti svoj izveštaj o izborima.

Druga partija koja je bojkotovala izbore bio je Beloruski narodni front.

Oko 40 kandidata komunističkih i levičarskih partija, kritičnih prema Lukašenku, ostale su ipak u izbornoj trci, ali ne očekuju da uđu u parlament, kojim apsolutno dominiraju Lukašenkovi lojalisti, jer su poslednja tri opoziciona člana izgubila svoja mesta 2004.

Uprkos tome, međutim, već do podneva, odziv u Belorusiji je, prema zvaničnim ciframa, prevazišao 50 odsto, koliko je neophodno birača da izađe da izbori ne bi morali da budu ponovljeni.

U prestonici Minsku, iako su birališta tokom dana bila slabo posećena, prema rečima Centralne izborne komisije, odziv je bio 66 odsto, i to dva sata pred zatvaranje birališta.

Glavni prigovor opozicije, pored političkih zatvorenika, bila je i činjenica da su izborne kutije danima stajale neobezbeđene na izbornim mestima, što su ocenili kao izvor moguće prevare.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2012. 04:49
On je rekao da je bolje biti diktator nego homosexualac. Prozvao onog Nemca. Srbi vole diktatore iz nekog razloga. Ali Srbi ne vole da zive u diktaturi, Srbi vole diktatore u drugim zemljama, posebno one koji se suprotstavljaju americi. I Arabija je diktatura, ali je njihov diktator americki covek, zato nije kul. Lako je Belorusiji da ima diktatora sa onolikim nuklearnim arsenalom. Da je Sloba imao A bombu, dan danas bi bio ziv i na vlasti, a mi bi smo svercovali gorivo iz Bugarske i cekali red za zejtin, i u 2012toj. A zastava 101 bi i dalje bila milicajsko vozilo.Kad izleti milicajac sa pendrek, prvo bije pa pita za l.kartu. Eh,stara dobra vremena. Devedesete, u Belorusiji i dalje traju.
Ponedeljak 24.09.2012. 15:50
Zna beloruski narod koga da bira ako hoce sebi dobro.Sve cestitke Lukasenku i beloruskom narodu na ispravno izboru!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online