Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.09.2012.
19:14
Smedia A

Sud u Čikagu prihvatio tužbu Srba zbog Oluje

Sud u Čikagu prihvatio je tužbu protiv američke kompanije Military Professional Resources Inc. (MPRI) koju su tužile srpske organizacije u SAD "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor".

Masovni egzodus Srba iz Hrvatske za vreme akcije "Oluja"
 

Srbi u Americi tuže MPRI "za učestvovanje u genocidu i progonu 200 hiljada Srba iz Krajine", a u tužbi se navodi da je ova agencija "instruirala Hrvatsku vojsku u Oluji" i da je "učestvovala u toj operaciji". Uz tužbu, sudu je dostavljen i ugovor između MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih časnika i vojnika. Sudija Ruben Kastiljo iz federalnog suda u Čiikagu proglasio je državu Ilinois nadležnom za suđenje s obzirom da MPRI ima svoje filijale i poslove u toj državi, a Srbi iz Hrvatske koji su podneli tužbu žive u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i okolnim mestima.


"Sud se proglasio nadležnim i to samo znači da će se voditi postupak, ali tužba koju su podneli Srbi iz bivše tzv. Krajine, nema ozbiljnog uporišta", smatra predstavnik tužene MPRI koji je 90-ih godina radio u bosanskohercegovačkoj kancelariji ove kompanije.

Naime, Srbi su u tužbi naveli da od MPRI traže 10 milijardi dolara (25 hiljada za svakog od 200 hiljada izbjeglih Srba), tvrdeći kako je MPRI instruirao časnike HV-a za izvođenje Oluje, pa je tako suodgovoran "za etničko čišćenje, paljenje i ubijanja" na tom području.

- MPRI nije nikakva tajna organizacija, niti obavlja prljave poslove za američku vladu, kako navode neki srpski mediji. MPRI je globalni davalac širokog spektra usluga u vojnim pitanjima, kako privatnim tako i javnim subjektima, kaže sagovornik Slobodne Dalmacije.

On priznaje da je MPRI 1994. sarađivao s HV-om ali ne vidi u tome kršenje UN-ova embarga na naoružavanje Hrvatske.

"Mi ne naoružavamo, naša misija je obučavanje kroz proces integrisanog treninga, s ciljem da se naši korisnici poduče kako da organizuju logističku podršku, kako kadrovirati svoje vojne misije, pružamo i intelektualni servis s ciljem razvijanja pune svesti vojnog sektora o njegovoj ulozi u demokratskom društvu, o mehanizmima demokratske kontrole vojske i slično",  kaže predstavnik MPRI.

"Mi ne možemo biti odgovorni ako naši partneri, a sarađujemo s javnim i privatnim sektorom širom sveta, svojim delovanjem prekrše bilo koje nacionalne ili međunarodne zakonske norme. U Hrvatskoj je, po ugovoru s MPRI, obuku vršio general Ričard B. Grifit, a obuka se odnosila na temu nacionalne sigurnosti i odbrane tranzicijskog društva kakvo je tada bilo hrvatsko. Ako je kasnije i bilo kršenja međunarodnih normi ratovanja, odnosno proterivanja i razaranja, ne može se za to okriviti MPRI."

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.09.2012. 19:21
Лепо је ово, али ова вест је бајата годину дана!!!
Petak 07.09.2012. 09:10
"On priznaje da je MPRI 1994. sarađivao s HV-om ali ne vidi u tome kršenje UN-ova embarga na naoružavanje Hrvatske. " upravo suprotno naoruzavanje obuhvata i davanje vonih saveta, obuku, infantry training, obavestajni podaci, mapiranje, izvidjanje terena...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online