Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.08.2012.
13:42
N. Popović - Vesti A

Kraljevi bekstva su Srbi!

Švajcarska policija objavila je podatke o trojici zatvorenika koji su pre neki dan, na više nego spektakularan način, o čemu su i "Vesti" izvestile svoje čitaoce, uspeli da umaknu iz istražnog zatvora Vaghof u Bazelu. I dalje traje intenzivna potraga za Nebojšom Grčićem (37) i Dejanom Vipićem (37) iz Srbije, te 33-godišnjim državljaninom Slovenije Bojanom Strleom.

 

U izveštajima se ne navodi zbog čega je ova trojka "zaglavila" u zatvoru, ali se navodi da su unutar zidina omeđenih visokom bodljikavom žicom imali "poseban status" i te bili angažovani na "posebnim poslovima", što upućuje na zaključak da nije reč o težim prekršiocima zakona jer bi oni verovatno bili strože čuvani. Ova trojka je, međutim, taj poseban status dobro iskoristila kako bi isplanirala i izvela akciju bekstva o kojoj su se ovih dana raspisali i gotovo svi švajcarski mediji.

"Porozni" plafon

 

Kada se prošlog novembra Paskal Suter uselio u stan u Margaretenštrase 24 video je na plafonu u kuhinji, veoma blizu ove sadašnje rupe, "zakrpu" na plafonu i saznao da je njegov stan već jednom pre poslužio zatvorenicima za beg.


- Predložio sam u jednom razgovoru sa upravnikom zatvora Jergom Degenom, pola u šali pola u zbilji, da se na taj deo mog plafona ugradi metalna ploča koja bi sprečila da se tako nešto ponovi, ali me je on uveravao da za to nema potrebe. Očigledno, nije bio u pravu - kaže Suter.

Koristeći se zatvorskim pogodnostima i relativno slobodnim radijusom kretanja bez nadzora stražara, oni su u vešernici zatvora, iza jedne veš mašine, izbušili rupu promera 45 centimetara. Kroz nju su izašli na krov zatvora koji nije "pokriven" video-nadzorom i alarmnim uređajima. Zatim su došli do susedne zgrade, gde su u jednom od stanova u Margeretenštrase 24 a, izbušili plafon, upali u taj stan, u kojem u trenutku njihovog bega nije bilo nikoga, i odatle se neopaženi dokopali ulice i slobode.


- Kući sam se u nedelju vratio oko 17 sati, stavio ključ u bravu i shvatio da za tim nije bilo potrebe - vrata su bila otključana. Kasnije sam shvatio da su begunci našli moj rezervni ključ od stana - kazao je švajcarskim novinarima Paskal Suter, iznajmljivač stana koji su zatvorenici iskoristili za beg.


- Ljut sam jer ovo nije za mene došlo iz vedra neba. Naime, nekoliko dana pre čuo sam čudne zvukove - kuckanje, udarce i grebanje! Posumnjao sam da bi se nešto ovako moglo desiti jer ne bi bilo prvi put. Kada sam uzimao ovaj stan u najam rečeno mi je da je već jednom iskorišten na sličan način - za beg zatvorenika. Obavestio sam zatvorsku upravu i oni su rekli da će proveriti. Dakle, bili su upozoreni, a ipak su dozvolili da ovako nešto desi - ogorčen je Suter.


Šokirani čovek je oprezno ušao u svoj stan i video u kuhinji veliku rupu na plafonu i gomilu šuta na podu i nameštaju. Svuda unaokolo bili su i vidni tragovi krvi jer se jedan od begunaca očigledno na nešto posekao.


- Shvatio sam da moj stan nisu napustili odmah nego su se u njemu zadržali izvesno vreme. Video sam da su koristili kupatilo, verovatno da se operu i doteraju, našao sam i prazne najlonske kese u kojima su valjda imali čistu garderobu, a poneli su iz ormara moj najlepši ogrtač. Zašto im je trebao po ovoj vrućini - nije mi jasno - dodaje Paskal Suter koji očigledno i pored situacije u kojoj se našao nije izgubio smisao za humor.


Begunci su na brzinu i pretražili njegov stan, te pronašli u jednoj ladici 400 franaka gotovog novca i 30 evra, a poneli su i novčiće od 20 rapena, koje je Paskal Sater skupljao za veš-mašinu u perionici rublja koju koristi. Od begunaca i dalje nema ni traga ni glasa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online