Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 04.08.2012.
08:06 >> 08:19h
Vestionline A

Usvojena rezolucija UN: Asad je izgubio sav legitimet

Šef Sirijskog nacionalnog saveta, Abdel Baset Sajda ocenio je da usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN o Siriji potvrđuje da je sirijski predsednik, Bašar al Asad "izgubio sav legitimitet".

"Rezolucija koju je donela Generalna skupština potvrđuje da je režim Bašara Asada izgubio kredibilitet i da međunarodna zajednica više ne veruje u legitimitet režima", rekao je on na konferenciji za novinare u Erbilu, glavnom gradu Iračkog Kurdistana, gde treba da se sastane sa predsednikom tog regiona, Masudom Barzanijem.

On je kazao da se pobunjenici neće povući iz Alepa, jednog od važnih uporišta pobunjenika, gde su se danima vodile borbe između njih i regularne vojske, i koji jedinice Bašara al Asada nastavljaju da bombarduju.

Rezolucijom Generalne skupštine UN, koja je usvojena, osuđuje se bombardovanje pobunjeničkih gradova u Siriji, i kritikuje Savet bezbednosti UN zbog izostanka akcija u cilju okončanja sirijskog sukoba (Foto: Ilustracija)

"Slobodna sirijska vojska se nije, niti će se povući iz Alepa. Mi smo sa njom u kontaktu kako bismo je snabdeli, kao i gradove koji ustaju protiv režima", rekao je on.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus pozdravio je usvajanje Rezolucije u UN i naveo da ona potvrđuje "volju međunarodne zajednice" za pronalaženje puta ka izlasku iz krize u Siriji.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin kritikovao je donošenje Rezolucije, ističući da se njome pruža podrška sirijskoj opoziciji.

"Iza fasade humanitarne retorike krije se flagrantna podrška sirijskoj opozicionoj vojsci", rekao je on, i dodao da se Rezolucijom smanjuju šanse za političko rešenje sukoba u Siriji, i da se pogoršava sukob u toj zemlji. Kina je takođe kritikovala donošenje Rezolucije, ocenjujući da se njome konflikt u toj zemlji neće rešiiti.

Rezolucijom Generalne skupštine UN, koja je usvojena, osuđuje se bombardovanje pobunjeničkih gradova u Siriji, i kritikuje Savet bezbednosti UN zbog izostanka akcija u cilju okončanja sirijskog sukoba. Od ukupno 193 zemalja članica, za Rezoluciju je glasalo 133, među kojima su SAD i Francuska, 12, među kojima Rusija, Kina i Iran, je bilo protiv, a 31 uzdržano.

Rezolucija je donesena dan pošto je specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan podneo ostavku na to mesto i osudio podeljenost među svetskim silama u Savetu bezbednosti po pitanju Sirije. Rezolucija Generalne skupštine UN ima pre svega simbolično značenje, pošto za razliku od Saveta bezbednosti, Skupština može samo da da preporuke.

Rusija je zajedno sa Kinom u Savetu bezbednosti do sada tri puta uložila veto na usvajanje rezolucije o Siriji kojima se osuđuje režim u toj zemlji. Prema najnovijim podacima Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u Siriji, u toj zemlji život je izgubilo više od 20.000 ljudi, među kojima 14.000 civila.

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 11:14
УН је изгубио легитимитет подржавајући усташе и потурице у убијању Срба!! УН је нацистичка организација!!!!
Subota 04.08.2012. 11:42
Ovo dokazuje činjenicu da od ruske podrške nema velike koristi, naročito ako su Amerikanci umešani u događaje. Rusi i Kinezi se prvo protive, a na kraju budu neutralni. Naravno, naivna žrtva nije svesna i veruje da će preživeti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online