Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 11.05.2012.
09:10 >> 13:10h
rts rs A

Amerika: Srbi, pronađite ubice braće Bitići!

Stejt department zatražio od vlasti Srbije da se privedu pravdi odgovorni za ubistvo američkih državljana braće Bitići. Ovo pitanje će ostati u vrhu prioriteta u bilateralnim odnosima sa Srbijom, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

SAD: Pronaći ubice braće Bitići

Povodom oslobađajuće presude u Beogradu u ponovnom suđenju za ubistvo braće Bitići 1999. godine, Stejt department zatražio je od vlasti Srbije da se privedu pravdi odgovorni za ubistvo tih američkih državljana.

"Očekujemo da srpske vlasti bez odlaganja privedu pravdi sve pojedince sa svih nivoa koji su odgovorni za njihovu smrt. Ovo će ostati u vrhu prioriteta u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom", navodi se u saopštenju portparolke Viktorije Nuland, objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

Odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine ponovo je juče oslobodilo optužbe Sretena Popovića i Miloša Stojanovića za pomaganje u ubistvu braće Bitići u Petrovom Selu 1999. godine.

"SAD ostaju duboko zabrinute što do danas niko nije osuđen za ubistvo američkih državljana Agrona, Ilija i Mehmeta Bitićija. Dok su pokušavali da spasu živote članova romske porodice s Kosova, braću Bitići su srpske vlasti privele bez odgovarajućeg procesa i oni su pogubljeni", navodi se u saopštenju.

Stejt department ukazuje da jučerašnja oslobađajuća presuda Popoviću i Stojanoviću "podvlači značaj privođenja pravdi" ubica braće Bitići.

"Oni koji su izdali naređenje, nadzirali ubijanje i naredili potonje zataškavanje treba da budu uhapšeni i procesuirani", piše u saopštenju.

Braća Bitići ubijena su metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci su 2001. godine nađeni u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, pored baze Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije.


Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u novembru 2010. prvostepenu presudu nekadašnjeg Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu po kojoj su Popović i Stojanović oslobođeni optužbi i naložio ponovno suđenje.


Prema optužnici, Stojanović je po naređenju Popovića, uhapsio braću Bitići posle izlaska iz zatvora u Prokuplju, gde su izdržali kaznu zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SRJ iz Albanije. Potom ih je sproveo do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom Selu, gde ih je zatvorio, a sutradan, 9. jula 1999. godine uveče predao pripadnicima MUP-a Srbije koji su ih ubili.

POVEZANE VESTI

Petak 11.05.2012. 13:18
Bole nas kur..ći za braću bitići....
Petak 11.05.2012. 14:13
Trebalo bi njima ovako odgovoriti: "Dragi americki pijatelji, mi cemo probati sto je u nasoj moci da razresimo taj slucaj. Istovremeno ocekujemo od nadleznih organa USA da privedu pravdi sve one koji su odgovorni za ubistvo putnika u o...nom spaljenom vozu. Takodje ocekujemo od vas da se privedu pravdi i odgovarajuce kazne oni isto su pocinili ubistva u Aleksincu." ...(Navesti jos nekolika najveca njihova zlodela 1999). (Dodati ...policija nam je prilicno slabo opremljena, ljudi su slabo placeni, pa prikupljanje dokaza ide dosta sporije nego kod vas). I na kraju dodati ...
Petak 11.05.2012. 14:36
Kad vi budete našli ubice svih Srba onda možemo razgovarati na tu temu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online