Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 02.05.2012.
21:12
Beta A

Za Obamu ubistvo Bin Ladena najvažniji dan

Predsednik SAD Barak Obama rekao je da je smrt vođe Al Kaide Osame Bin Ladena bio "najvažniji dan" tokom njegovog prvog mandata.

Ponosan na ubistvo Bin Ladena: Barak Obama
 

U intervjuu datom televizijskoj mreži En-bi-si (NBC), Obama je govorio o akciji američkih komandosa za hvatanje vođe Al Kaide u Pakistanu, koja je bila obavijena najvećom tajnošću.

"Trebalo je da to bude vrlo diskretna operacija", rekao je Obama govoreći o akciji za nalaženje Bin Laden, u intervjuu čije je delove unapred objavila ova TV mreža na svom internet sajtu.

Obama, koji se bori za drugi mandat u Beloj kući, danas pre podne se vraća iz iznenadne posete od nekoliko sati Avganistanu, gde je potpisao sporazum kojim će biti potvrđena američka uloga u toj azijskoj zemlji posle okončanja rata. Obamima nenajavljena poseta Avganistanu desila se tačno na godišnjicu ubistva Bin Ladena.

Predsednik SAD je istakao da je samo šačica članova ekipe Bele kuće bila upućena u ono šta se dešava oko hvatanja Bin Ladena i da nije o tome čak razgovarao ni sa suprugom Mišel pre nego što je sve bilo gotovo.

"Čak i naznaka (da bi tako nešto moglo da se desi) u štampi bi mogla da znači bekstvo Bin Ladena" iz svog skrovišta u kompleksu zgrada u Abotabadu u Pakistanu.

"Mi u tom trenutku nismo znali da li su postojali podzemni prolazi u kompleksu kroz koje bi mogao da pobegne", dodao je Obama.

Obama je rekao da je sam doneo odluku posle konsultacija sa svojom najbližom ekipom, među kojima su potpredsednik Džo Bajden, državna sekretarka Hilari Klinton, tadašnji ministar odbrane Robert Gejts i šef združenog generalštaba Majkl Malen.

"Bio sm spreman da preuzmem rizik... zato sam bio spreman da donesem odluku da pošaljen (komandose) mornaričke "foke" da pokušaju da uhvate ili ubiju Ben Ladena, rađe nego da koriste druge opcije, i imao sam sto posto poverenja u same 'foke'", rekao je predsednik.

Amerikanci su bili samo 50 odsto sigurni da se Bin Laden zaista tamo nalazi. Hilari Klinton i tadašnji šef CIA Leon Paneta bili su za upad komandosa, a Gejts je bio više za to da se bombarduje lokacija.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.05.2012. 21:12
Чипован ли је?
Sreda 02.05.2012. 21:59
NOBELOVAC ZA MIR !!!!!
Sreda 02.05.2012. 21:21
Како ли Менгеле доби овако црног сина?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online