Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 28.04.2012.
04:14
RTS A

Amerikanci spremaju napad na Iran?

Najmoderniji američki avioni, nikad upotrebljeni u borbi, Reptori F-22 raspoređeni su na svega 350 kilometara od iranske granice, ali američko ratno vazduhoplovstvo demantuje da taj potez predstavlja pretnju Iranu.

Reptori do sada nisu upotrebljavani u borbama
 

Neodređen broj Reptora prebačen je u bazu Al Dafra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, piše američki specijalizovani "Aviejšn vikli", navodeći da su novi, nevidljivi avioni samo jednom bili raspoređeni u toj državi, pre tri godine.

Razlog prebacivanja aviona u Emirate nije objašnjen, ali je portparol američkog ratnog vazduhoplovstva Džon Dorian rekao da je "sve deo ranije planiranih aktivnosti, koje ne predstavljaju pretnju Iranu". Pukovnik je. takođe, broj aviona prebačenih u Emirate opisao kao "značajan".

Reptori, kontroverzni projekat borbenog aviona naredne generacije koji je Ameriku do sada koštao oko 80 milijardi dolara, do sada nisu upotrebljavani u borbi iako su operativni već punih sedam godina.

Interesantno je da ova letelica nije upotrebljavana u akcijama u Avganistanu i Iraku, a i u Libiji je propustila priliku za vatreno krštenje, jer su zbog problema sa dovodom kiseonika u gorionike listim svi Reptori bili prizemljeni.

Proizvođač aviona, kompanija Lokid Martin, tvrdi da su avioni F-22 spremni za akciju protiv meta koje se nalaze u dobro branjenim područjima, poput Irana ili Severne Koreje, ali Amerikanci imaju ozbiljne primedbe na smislenost trošenja pustih milijardi dolara za ovako nesiguran projekat.

Baza Al Darfa se nalazi oko 1.500 kilometara od Teherana, odnosno dobrano unutar dometa Reptora.

POVEZANE VESTI

Subota 28.04.2012. 04:30
Настављају са улогом светског полицајца.Ипак су сви они назови терористи(верски фанатици)хероји арапског света који год успеју да у Америци направе акцију освете.Жалосно је што страдају невини-деца,али и Америка убија децу у њиховим државама.Ми срби добро знамо шта значи њихова "правда" и "демократија"и увек је нашем народу жао свих оних којима Америка дели "правду".
Subota 28.04.2012. 07:21
samo da obavestim Irance da je i ovaj avion kao F-117A ... nemoj posle da bude, "nismo znali da je nevidljiv"...
Subota 28.04.2012. 08:06
TO JE AMERICKI IMPERIJALIZAM...NA SVAKOM GEOSTRATESKOM MESTU I NA PROSTORIMA BOGATIM PRIRODNIM RESURSIMA ONI SPROVODE "DEMOKRATIZACIJU".DOLE AMERIKA,DOLE NOVI SVETSKI POREDAK!!!OVAJ F-22 JE PRECENJEN,PA ME NECE CUDITI AKO GA SKINE S-125NEVA,A KAMOLI S-300!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online