Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.04.2012.
02:49
Vestionline A

Umro Niksonov savetnik povezan sa Votergejtom

Specijalni savetnik bivšeg američkog predsednika Ričarda Niksona, koji je završio u zatvoru zbog umešanosti u slučaj povezan sa skandalom Votergejt, preminuo je u 80. godini.

Čarls Kolson, poznat kao "zli genije" Niksonove administracije koji je svojevremeno rekao da će ići preko svoje bake da bi pomogao reizbor predsednika, u zatvoru je postao hrišćanski evangelista i život je posvetio pomaganju zatvorenicima.

Zli genije: Čarls Kolson

List Vašington post, koji je obelodanio skandal sa provaljivanjem u štab Demokratske stranke uoči predsedničkih izbora, naveo je za Kolsona da je "jedan od najmoćnijih savetnika predsenika", čovek za rešavanje problema, ali i "majstor prljavih trikova".

Kolson je pomagao u vođenju Odbora za reizbor predsednika koji je nastojao da se prikupe podaci iz rivalne Demokratske stranke. Hapšenje direktora tog odbora za bezbednost i još četvorice ljudi tokom provale u štab demokrata 1972. dovelo je do skandala posle kojeg je Nikson podneo ostavku 1974.

Kolson je međutim osuđen zbog delovanja koja su prethodila provaljivanju u kompleks Votergejt. On je priznao krivicu za pokušaje diskreditovanja analitičara u Pentagonu Danijela Elsberga, koji je izneo tajnu studiju ministartva odbrane o ratu u Vijetnamu. U okviru tih pokušaja 1971. iskorištena je tajna grupa, osnovana
radi otkrivanja kako cure podaci iz Bele kuće, da provali u kancelariju Elsbergovog psihijatra.

Ta provala je otkrivena tokom istrage oko Votergejta, a Kolson je 1974. priznao krivicu po optuži za ometanje pravde u vezi s pokušajem diskreditovanja Elsberga, mada su povučene optužbe da je učestvovao u toj provali i da je učestvovao u Votergejtu.

On je odslužio sedam meseci zatvorske kazne, a pre odlaska u zatvor je postao ponovorođeni hrišćanin. Posle je osnovao organizaciju za pomaganje zatvorenicima, bivšim zatvorenicima i njihovim porodicama.

"Ne možete nekoga ostaviti u čeličnom kavezu i očekivati da nešto dobro ispadne od njega kada bude pušten", rekao je Kolson 2001. godine.

Zbog njegovog rada došlo je i do sudske rasprave o upotrebi državnih institucija za podsticanje neke religije, što je kršenje ustavne odvojenosti crvke i države. Napisao je više od 20 knjiga i svakodonevno je vodio radijsku emisiju koju je prenosilo više od 1.000 stanica u SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online