Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 16.04.2012.
08:12
Vestionline A

Problemi na američkom samitu zbog Kube

Samit zemalja zapadne hemisfere, koji okuplja lidere skoro 30 država Severne i Južne Amerike, kao i Kariba, ove godine je možda poslednji put održan zbog neslaganja oko učešća Kube.

Američki zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je samit u Kartageni, u Kolumbiji, završen bez zajedničke deklaracije zbog protivljena SAD i Kanade da se ubuduće poziva Kuba, ali i zbog neslaganje oko pretenzija Argentine na Foklandska ostrva.

Predsednik Kube Raul Kastro

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos na završnoj konferenciji za novinare potvrdio je da nema deklaracije pošto nema konsenzusa.

"Sve zemlje Latinske Amerike i Kariba žele da Kuba bude prisutna. Ali SAD to ne prihvataju", rekao je bolivijski predsednik Evo Morales uz ocenu da je to "poput diktature".

Morales i drugi lideri s levice insistirali su na samitu u Kartageni da će ovo biti poslednji regionalni skup pod okriljem Organizacije američkih država, ukoliko Kuba ne bude pozivana ubuduće.

Zvaničnik američke administracije rekao je da Kuba nije spominjana na kratkim sastancima predsednika Baraka Obame sa liderima Gvatemale, El Salvadora, Argentine i Perua.

Santos je rekao da su lideri ipak dogvorili da se sastanu u Panami 2015. godine i izrazio nadu da će i Kuba učestvovati na tom skupu. Ekvadorski predsednik Rafael Korea je bojkotovao samit zbog Kube, dok na skupu nije učestvovao ni nikaragvanski predsednik, takođe levičar, Danijel Ortega, mada nije naveo razlog. Odsutan je bio i vencuelanski predsednik Ugo Čaves koji je opet otišao na Kubu zbog lečenja raka.

I predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos i brazilska predsednika Dilma Rusef, koji imaju bolje odnose sa SAD, poručili su da neće biti američkog samita bez Kube. Obamina administacija je znatno olakšala putovanja na Kubu, ali nije ukinula poluvekovni embargo usmeren protiv te zemlje.

Ekonomski i politički uticaj SAD u regionu je opao kako je Kina postala najvažniji trgovinski partner Vašingtona, a jačanje levice u Južnoj Americi je dodatno podrilo uticaj Vašingtona. Od prvog američkog samita u Majamiju 1994. SAD nisu uspele da stvore regionalnu zonu slobodne trgovine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.04.2012. 09:34
valjda je svima više dosta tih ludaka ( amera ) a i bilo je vreme
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online