Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 15.04.2012.
11:10
RTS A

Pjongjang: "Dan sunca" sa novom raketom

Severna Koreja u znaku proslave 100 godina od rođenja osnivača i prvog predsednika zemlje Kim Il Sunga, dede sadašnjeg lidera Kim Džong Una. Vlasti u Pjongjangu najavljuju da će proslava "Dana sunca" biti dosad neviđenih razmera.

Nakon neuspešnog lansiranja rakete, koja je trebalo da bude kruna "Dana sunca", kako se naziva proslava rođenja Kim Il Sunga, Pjongjang je najavio proslavu "neviđenih" razmera.

Oko 50.000 vojnika i civila okupilo se juče, uoči godišnjice, na stadijumu Kim Il Sunga kako bi podržali mladog vođu Kim Džong Una, koji je tom prilikom pozdravio masu.

"Mi moramo uložiti maksimalan napor u jačanje narodne armije kako bismo povećali dostojanstvo korejske vojske i ispunili zadatak izgradnje snažne i prosperitetne socijalističke države", rekao je Kim.

Novi severnokorejski lider juče je imenovao nove članove Nacionalne odbrambene komisije i unapredio desetine oficira u čin generala. Severnokorejska štampa je izvestila i o novim imenovanjima u parlamentu, vladi i regionalnim vladama. Veruje se da je cilj odluke o unapređenju oficira da "ubrizga svežu krv" u komandne redove oružanih snaga, koje broje oko 1.2 miliona vojnika.

Inače, raketa "unha-3", koja je trebalo da bude vrhunac obeležavanja velike godišnjice, lansirana je u petak ujutro sa zapadne obale, u blizini granice s Kinom, i nakon četiri minuta leta i pređenih 120 kilometara raspala se u vazduhu. Njeni delovi pali su u Žuto more, 200 kilometara od obala Južne Koreje, a u toku je operacija potrage za delovima rakete.

Severna Koreja prikazala na paradi nov projektil

Severna Koreja je na vojnoj paradi u Pjongjangu u prvi put prikazala novu raketu.

Projektil, provezen tokom proslave, izgleda da je dopuna arsenala koji je zabrinuo međunarodne faktore uznemirene istovremenim razvojem nuklearnog oružja u toj zemlji.

Nova raketa je izgleda dopuna severnokoreanskog arsenala
 

Vojni analitičari u Japanu i Južnoj Koreji kažu da je projektil prikazan u nedelju, noviji i možda veći od svog prethodnika. Međutim, tek treba utvrditi da li je to  interkontinentalna balistička raketa (ICBM) na kojoj Severna Koreja navodno radi već duže vreme.

Son Jang-Hvan, južnokorejski raketni naučnik koji je šef privatno finansiranog Instituta za tehnologiju i analize u Seulu, rekao je da je to možda balistički projektil srednjeg dometa, ali ne ICBM.

Taj novi projektil bi trebalo da ima veći dodatni pogon (boosters) što bi mu dalo domet veći od 10.000 kilometara. To bi teorijski značilo mogućnost da stigne do obale SAD.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.04.2012. 11:16
Trude se ,za odbranu svaka im cast ..... ali kad sam video na kakvu "skelu" je vezana ona raketa , cudim se sto je uopste poletela.
Nedelja 15.04.2012. 17:22
Trenutno je izvjesno da Sjeverna Koreja nema raketu sa nuklearnom bojevom glavom koja moze dostici teritoriju SAD-a. Ali je 100% sigurno da ima rakete i bojeve glave koje mogu unistiti americke baze u Juznoj Koreji i Japanu. A vi, svjetske "demokrate", izvolite pa cackajte. Al' im je strojevi korak, bolji su i od nekada neprikosnovenog strojaka Crvene armije.
Nedelja 15.04.2012. 14:39
Ovde se dogodila mnogo dublja igra koja stoji iza svih ovih vesti. Jedni su zestoko branili i pretili da se raketa ne lansira (Japan, USA i njihovi satrapi). Drugi su verbalno osudjivali i cekali da se ipak lansira (Rusija, Kina i dr.). E, kada se lansiranje ipak desilo nesto je tu raketu onemogucilo da dostigne stratosferu. To nesto su oni prvi morali da pokazu kako dejstvuje po prvi put, a ovi drugi su to videli i znaju cime ovi prvi raspolazu u takvim slucajevima. To je bio cilj svega. USA i njeni saveznici su shvatili da su morali da se otkriju i time sebe poraze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online