Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 16.03.2012.
12:12
B92 A

Argentina tera naftaše sa Foklanda

Argentina je upozorila da će sudski goniti naftne kompanije koje sprovode istraživanja oko Malvinskih ostrva, ili Foklanda kako ih zovu u Velikoj Britaniji.

Foto: Ilustracija
 

"Pokrenućemo pravne, administrativne, krivične akcije protiv naftnih kompanija trenutno uključene u aktivnosti vezane za naftne derivate" oku arhipelaga, rekao je Ektor Timerman, argentinski ministar spoljnih poslova.

On je rekao da su resursi u južnom Atlantiku vlasništvo Argentine i da to uključuje i Malvinska ostrva, koja su pod kontrolom Velike Britanije od 1833. godine.

Timerman je rekao da su te kompanije već upozorene da se bave nelegalnim aktivnostima. Ministar je rekao da se upozorenje takođe odnosi na sve firme koje im pružaju logističku podršku i finansijske usluge.

Ostrvljani već prikupljaju milione dolara za naplatu licenci za naftna istraživanja a mogli bi da dobiju mnogo više ako počne proizvodnja nafte.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je reagovalo na upozorenje Argentine i nazvalo ga "kontraproduktivnima" i saopštilo da je naftno istraživanje na Foklandskim ostrvima "legitimno".

"Istraživanje nafte na Foklandima je legitimna komercijalna aktivnost", navodi se u saopštenju ministarstva.

Britansko ministarstvo je ukazalo i da argentinska vlada pokušava da utiče na izvore za život stanovnika Foklanda. "Od uznemiravanja vezanim za pomorski saobraćaj do pretnji vezanim za vazdušne veze sa Čileom, napori Argentine da zastraši Foklande su nelegalni, neprikladni i totalno kontraproduktivni", navodi britansko ministarstvo spoljnih posloba.

London je naveo da usko sarađuje sa svim kompanijama koje bi mogle biti pogođene da bi ograničilo koliko je moguće sve moguće implikacije.

Argentina je već pre tri nedelje u Ujedinjenim nacijama uložila žalbu zbog "militarizacije" južnog Atlantika od strane Britanije.

POVEZANE VESTI

Petak 16.03.2012. 12:16
bravo za Argentinu , tako se brane nacionalni interesi od Engleskih hijena !!!!!
Petak 16.03.2012. 13:25
Jedini nacin da Argentina vrati ostrva je ratom,inace se arogantne britanske bitange nikad nece odreci takvog bogatstva,kao sto je nafta.
Petak 16.03.2012. 18:15
"Las Malvinas son Argentinas!" Bravo za Juzno-Amerikance. Tako se bori za svoje, od njih Srbi treba da uce, mada prakticno i istorijski se ne moze nikad porediti KosMet sa Malvinima (engleski Folklandi, Srbi to trebaju zvati po Argentinski, Malvini, ili Malvinska ostrva) I Srbi su nekad takvi bili, ali ima sada mnogo defetizma. Nisu Argentinci zaboravili ko su im neprijatelji, ima spomen ploca u Buenos Airesu sa imenima poginulih u tom ratu 1982 (oko 622 vojnika), sa stražom pored. Zivi revolucionarni duh Che Gevare u tom narodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online